Petar Lazović sa klanom Belivuk
Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Bivši glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić kaže da je on kontrolisao materijal dobijen iz EUROPOL-a i “našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, jer je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima”. I otac Petra Lazovića, Zoran, pre deceniju navodno kao tajni agent službeno bio na svadbi navodnog narkobosa iz Rožaja. Partnerske službe pre dva mjeseca obavestile Vladu Zdravka Krivokapića da trojica crnogorskih policajaca, među kojima nije Ljubo Milović, na računima imaju po više od 50 miliona evra, tvrdi bivši državni sekretar Andrej Milović.

Petar Lazović bio je na tajnom zadatku kada se fotografisao i dopisivao sa pripadnicima kavačkog kriminalnog klana i sa njima razmjenjivao informacije i oružje.

To proizlazi iz odgovora bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kojeg su “Vijesti” pitale da prokomentariše odluku specijalnog tužioca Saše Čađenovića da ne pokreće postupak protiv Lazovića, kojeg EUROPOL označava članom organizovane kriminalne grupe “Kavači”.

”Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je, a ne Saša Čađenović, odbacilo krivičnu prijavu. Ja sam to kontrolisao i našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, jer je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koje ima i o svim radnjama pravovremeno je obavještavao pretpostavljene, što je doprinijelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih djela”, rekao je Katnić.

Milivoje Katnić Foto: Savo Prelević/Vijesti

Dodao je i da se nikada ne hapse vlastiti agenti: “Makar nisu do sada”.

Poput Petra Lazovića, i njegov otac Zoran, doskorašnji pomoćnik direktora Uprave policije, navodno je službeno prije desetak godina bio na svadbi tada optuživanog narko-bosa iz Rožaja Safeta Kalića.

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) čiji je Zoran Lazović tada bio agent, pravdala se da je on službeno bio na svadbi, jer su tamo bili brojni pripadnici kriminalnog miljea iz regiona.

Petar Lazović, prema saznanjima “Vijesti”, nije bio u jedinici za prikrivene islednike. Uprava policije zbog pravnih regulativa godinama – od 2018. do početka 2022. nije mogla da u radu koristi resurse organizacione jedinice za prikrivene islednike i saradnike, kao ni mogućnosti za simuliranu kupovinu predmeta ili lica i simulirano davanje i primanje mita, pružanje simuliranih poslovnih usluga ili sklapanje simuliranih pravnih poslova…

Zoran Lazović. Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Zoran Lazović i Duško Golubović su krajem aprila 2015. napustili ANB. Zvanični razlog bilo je podmlađivanje kadra zbog priprema za članstvo u NATO, a u stvari je tada služba na zahtev budućih NATO saveznika očišćena od kompromitovanih kadrova, kroz takozvanu reformu obavještajnog sektora.

Oni su se vratili u javnu policiju 2019. godine. Golubović je tada zaposlen u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kojim je rukovodio Lazović koji je bio i pomoćnik šefa Uprave policije.

Ni riječi o Kardinalu i Komiti

Prema informacijama iz bezbednosnog sektora EUROPOL je SDT-u još u julu prošle godine dostavio dokaze o umiješanosti crnogorskih javnih i tajnih agenata u organizovani kriminal. Uz to, dostavljene su im i jasne smjernice kako da pronađu dokaze za krivična djela, kako bi potkrijepili dokumentaciju izuzetu sa kriptovane SKY aplikacije.

”Tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i specijalni tužilac Saša Čađenović selektovali su dokumentaciju i prvo procesuirali manje značajne predmete, u kojima se ne pominju državni službenici. Ostali su stavljeni u fioke”, kazao je sagovornik Vijesti.

Iz SDT-a, kojim odnedavno rukovodi Vladimir Novović, juče je saopšteno da je specijalni tužilac Čađenović krajem januara ocijenio da u predmetu formiranom protiv Petra Lazovića nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja.

”U SDT-u povodom podatka koji su u prethodnom periodu dostavljeni od EUROPOL-a formirani spisi predmeta u kojima je nakon sprovođenja određenih izviđajnih radnji specijalni tužilac S.Č. donio odluku 20. 1. 2022. godine, da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Nakon medijskih objava koji su objavljeni na portalu ‘Libertas Press’, glavni specijalni tužilac je naložio da se formira novi predmet i da se preduzmu sve neophodne radnje i mjere radi utvrđivanja da li ima krivičnog djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva”, piše u saopštenju tog tužilaštva.

Bonus video: Veze između Kavčana i grupe Velje Nevolje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar