Zoran Lazović. Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Zoran Lazović bio je visoki funkcioner crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost, a često je spominjan kao siva eminencija crnogorskih snaga bezbednosti i čovek koji je direktno na vezi sa kavačkim klanom, naročito vođom Radojem Zvicerom.

Mnogi su odahnuli kada je konačno otišao u penziju, ali je pre toga instalirao „krticu“ u službi, ni manje ni više nego svog sina Petra, koji je nastavio, kako se čini, porodičnu tradiciju, cinkarenje kolega moćnom kotorskom narko-klanu. Zoran Lazović bio je najuticajnija figura u crnogorskim bezbednosnim strukturama, čak i kada formalno nije bio na njihovom čelu.

Pročitajte još:

On je bio pomoćnik predsednika Crne Gore za, ni manje ni više, Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala, a razrešen je tek kada su se pobunili ne samo politički protivnici, već i nevladin sektor. Stariji Lazović je pršao skoro sve strukture u crnogorskoj policiji i tajnoj službi. Od rukovodećih funkcija 1991. godine bio je komandant diverzantske jedinice vojske na dubrovačkom ratištu ali potom prelazi u policiju gde postaje šef jedinice za specijalne zadatke i antiterorističke jedinice MUP Crne Gore. Posle policije prelazi u tajnu službu, postaje glavni čovek Agencije za nacionalnu bezbjednost, odakle je otišao u penziju. Ipak, vratio se ponovo, ovog puta kao pomćnik direktora policije Crne Gore, Veselina Veljkovića.

To je što se zvanične, policijske biografije tiče. Ona druga, nezvanična, još je zanimljivija. Kada su se pojavili snimci sa slave Radoja Zvicera, šefa kavačkog klana, na kome su uvaženi gosti iz Srbije, optuženi kriminalci Veljko Belivuk i Marko Miljković, njihovi najbliži saradnici iz Beograda, raščulo se da oni nisu jedini VIP gosti. Naodno su bili prisutni i neki ljudi iz ANB, a među njima i Zoran Lazović.

Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Veze Zorana Lazovića sa „bezbednosno interesantnim osobama“,  nisu od skora, pa je zapaženo i njegovo prisustvo na svadbi Safeta Kalića, koji je dovođen u vezu sa švercom cigareta, pranjem novca, ali i preprodajom heroina. Osim Lazovića, čija uloga u tom događaju nikada nije razjašnjena, prisustvovali su svi viđeniji kriminalci Balkana, to je bila prava enciklopedija „Ko je ko u podzemlju na prostoru bivše SFRJ“. Osim Lazovića, prisutni su bili i Darko Šarić i Ljubiša Buha Čume.

Put Velje Nevolje u Crnu Goru

Kada su Veljko Belivuk i Marko Miljković doputovali u Crnu Goru, iako im je bio zabranjen ulazak kao bezbednosno interesantnim osobama koje mogu predstavljati opasnost po bezbednost te zemlje, ispostavilo se da je ta mera povučena. Zbog toga je saslušan i Zoran Lazović.

Ipak, ispostavilo se da Zoran nije povukao tu meru, ali da jedan drugi Lazović jeste. I to njegov sin, Petar Lazović, koga je EUROPOL označio kao policajca koji saađuje sa kavačkim klanom. Petar Lazović je razmenio više od 14.000 poruka sa članovima ove kriminalne grupe preko Skaj aplikacije, gde mu je šifrovano ime bilo Junior i Komandos, a podatke o ovome objavio je crnogorski portal Libertas, pozivajući se na dokumenta EUROPOL-a. Kada se uzme u obzir da je on sin Zorana Lazovića, koji je stvarno bio komandos pre 30 godina, ovi kriptovani nadimci dosta govore.

BONUS VIDEO: Dijana Hrkalović, optužena za trgovinu uticajem, stiže u sud

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare