Zatvor
Foto: Shutterstock

Osuđena lica u Kazneno-popravnom zavodu Ćuprija odlučila su da izdvoje novac za lečenje osmomesečnog Gavrila Ðurđevića koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Ovu humanitarnu akciju prethodno su pomogli i zaposleni i zatvorenici u Okružnom zatvoru Kragujevac i Kazneno-popravnom zavodu Niš.

Gavrilo Đurđević
Foto:printscreen/https://www.instagram.com/zagavrilovupobedu

U zavodu u Ćupriji je 76 osuđenika, što je skoro 70 odsto lica od ukupnog broja, poklonilo nešto više od 46.000 dinara za izlečenje dečaka kome je potrebno 2,5 miliona evra za lečenje kako bi dobio neophodnu terapiju u inostranstvu, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Svoju humanost je pokazalo i 670 osuđenika u KPZ Niš kad su tokom Uskrsa prikupili skoro 300.000 dinara za malog Gavrila i tako se pridružili zaposlenima i pritvorenim licima u OZ Kragujevac koji su ranije izdvojili 80.000 dinara.

Uprava ističe da je ovo samo jedan u nizu primera humanosti lica lišenih slobode u kazneno-popravnim ustanovama kad je u pitanju lečenje dece.

U KPZ u Požarevcu (Zabeli) 174 osuđenika prošle godine su poklonili 122.000 dinara za lečenje bolesne dece u Srbiji i to odrekavši se dela novca koji im je uplaćen na ime pomoći države od 100 evra za ublažavanje posledica epidemije korona virusa.

Uprava podseća da se na početku epidemije oko 4.700 osuđenika u najvećim zavodima u zemlji (Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli, Pančevu i Novom Sadu) odreklo 4.700 suvih obroka u korist najsiromašnijih građana.

Osuđenici u zavodu u Sremskoj Mitrovici su povodom Međunarodnog dana ljudskih prava prošle godine poklonili Svratišu za decu Novi Beograd skoro 4.000 suvih obroka i 500 zaštitnih maski koje sami šiju od marta prošle godine.

Osuđenici u KPZ u Nišu su 2018. godine, zajedno sa zaposlenima, donirali novac za kupovinu pokretnog inkubatora za bebe koji ima presudan značaj za život tek rođene dece u ovom gradu, podseća Uprava.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar