Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; privatna arhiva

Potraga za nestalim Splićaninom Matejem Perišom traje pune tri nedelje, a čini se da policija nema nijedan konkretan trag koji bi mogao da rasvetli šta se desilo u noći između 30. i 31. decembra kada je poslednji put viđen mladić iz Hrvatske. Bivša pukovnica MUP Slavica Radovanović u razgovoru za Nova.rs ističe da je ključni propust u svim istragama, pa tako i u onima koje se odnose na nestale, vreme.

Prošlo je više od 20 dana potrage za Splićaninom Perišem, kojem se gubi svaki trag u noći između 30. i 31. decembra. Koji su to propusti, a zbog kojih se proces ovoliko odužio, bez konkretnih tragova, pričali smo sa pukovnicom Slavicom Radovanović.

„U svakom slučaju – i kod osoba koje prijavljuju nestanak i kod policije, ključni propust je vreme. Sam protok vremena od nestanka do momenta prijave, to bi trebalo proceniti i reagovati odmah. Policija kada dobije prijavu da je lice nestalo trebalo bi da odmah krene u potragu, a ne da se razmišlja da li je osoba krenula kod druga, da li je neko ljut pa je otišao i slično.. Tu nema prostora za razmišljanje o takvim stvarima, već treba istog momenta reagovati i uključiti se u potragu“, priča nekadašnja pukovnica Slavica Radovanović za portal Nova.rs.

Slavica Radovanović, gost, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Slavica Radovanović Foto: Foto: Nova S

Što se tiče slučaja nestalog Periša, pojavljivali su se navodi da je nestanak prijavljen tek 31. decembra oko 18 časova, ali i informacije da je prijavljen u 10 časova prepodne. Takođe, navodilo se i da su iz policije mladiće iz Hrvatske uputili da druga traže po bolnicama, pa se samim tim postavlja pitanje da li su nadležni organi u startu prekasno otpočeli istragu.

„Ne mislim da je policija bukvalno krenula prekasno. Ja nisam sigurna da je to prava istina, ali ako je tačno da su uputili njegove drugare da idu sami da obilaze bolnice, to je onda veliki propust policije. To su momci iz druge države, niti oni znaju gde su naše bolnice, niti kako treba da se postupa. Ako su tačni navodi, onda je to, po meni, jedan veliki propust“, ističe Radovanovićeva.

Naša sagovornica naglašava da sama činjenica što se nestanak dogodio uoči novogodišnje noći trebalo bi da podrazumeva da su policijske snage na višem nivou nego inače.

„Strani državljanin je, ima mnogo turista, Nova godina, velika frekvencija ljudi – to podrazumeva pojačane mere bezbednosti od strane policije, a to znači da bi trebalo da uključe veći broj policijskih službenika, a koji treba da budu angažovani u Beogradu. Policija zna kako se to radi, oni imaju svoje planove. Ako su stvarno uputili strance da sami traže po bolnicama, to je jako neprofesionalno“, priča Radovanović.

Pročitajte još:

Sa druge strane, javnost svedoči enormnom broju informacija koje se svakodnevno pojavljuju u medijima, koje su često polovične i neproverene. Lavina teorija zavere i dezinformacija šteti samom slučaju, ali i utiče da građani samostalno zaključuju, a nisu upućeni u samu istragu. Postavlja se pitanje, da li je greška policije to što je od samog početka poprilično zatvorena i ne daje nikakve informacije koje bi utešile zabrinute građane.

„Policija treba uvek da da „optimum“ informacija. To podrazumeva određeni broj informacija, koje mogu da se puste javnosti upravo da bi se sprečili senzacionalistički naslovi komercijalnog karaktera. Postoje informacije koje policija zaista treba da zadrži za sebe, ali neki optimum bi trebalo da se da. Time bi građani mogli da se više uključe i pomognu, policiji i porodici, a takođe bi se sprečile neistinite informacije“, ističe naša sagovornica.

Takođe, kao važnu stvar, Slavica Radovanović ističe podršku koja je neophodna porodici nestalog lica, a koja često izostaje.

„Naše društvo zaista treba da uspostavi sistem psihosocijalne podrške porodici nestale osobe. Da ta porodica ima osobu koja će im prenositi informacije od policije, a ne da oni u tom stanju kucaju od vrata do vrata i mole za informacije. Treba da imamo tim – koji nemamo“, priča bivša pukovnica.

Slavica Radovanović sarađuje sa Centrom za nestale, koji je pokrenula Fondacija „Tijanu Jurić“, te je iznela nekoliko saveta koji bi poboljšali kvalitet istrage i predupredili pronalazak nestale osobe.

„Mi koji se zalažemo za Ambert alert, upravo se se zalažemo za stvari koje ubrzavaju proces. Sve prateće službe bi trebalo da se obuče i budu 24 sata sa porodicom, sve dok traje potraga za nestalim licem. Uvođenje Amber alerta podrazumeva brzo informisanje javnosti, a zatim i uvođenje timova koji će se baviti psihosocijalnom pomoći porodice. Takođe, uvođenje i timova koji su obučeni samo za situacije kada se dogodi nestanak lica. Ne znači da naša policija nije spremna, ali kao što postoji tim za pregovarače, tako bi trebalo i da obuče prvenstveno u policiji, pa i u Centrima za socijalni rad, ljude koji će postupati u situacijama kada se dogodi nestanak“, ispričala je naša sagovornica.

U moru navoda koji se javljaju, dolazi i do „prepirki“ javnosti o radu srpske i hrvatske policije. Čiji učinak je bio kvalitetniji i da li su prisutni propusti u vođenju istrage, nedoumice su koje se iznova pojavljuju.

„Policija se prilično zatvorila i za građane i za nevladine organizacije. Imam utisak kao da selektivno sarađuju“, zaključila je Slavica Radovanović.

BONUS VIDEO: MUP Srbije rekonstruisao kretanje Mateja Periša

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar