BIRN o slučaju Asomakum: Sudski postupak „zaglavljen“

Hronika 06. apr. 202118:49
Podeli:
Foto: N1

Vladimir Antić i Snežana Đurđić, kao i njen branilac, nisu se pojavili na nastavku suđenja u slučaju Asomakum, zbog čega je sutkinja još jednom morala da odloži ročište. Kao razlozi za njihovo odsustvo, navedeni su zdravstveni problemi, piše BIRN.

Suđenje u ovom slučaju počelo je decembra 2017. godine, nakon dvogodišnje istrage. Poslednje ročište održano je januara 2020. godine.

Antić i Đurđić nalaze se među prvobitno 18 optuženih (danas 13), koji su simulovanim poslovima preko fantomskih firmi ostvarili nezakonitu dobit. Jedna od tih fantomskih firmi je i Asomakum, koja je 20l0. godine osnovana navodno falsifikovanom ličnom kartom Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučića, navodi BIRN.

Drugi razlog za današnje odlaganje suđenja bio je zahtev za izuzeće sutkinje Vesne Božović Milošević, koji je podneo advokat Vladimir Beljanski, branilac okrivljenog Milana Mašića. Beljanski je ovaj zahtev podneo jutros pre početka suđenja, pa je sudija obavestila prisutne u sudnici da o tome ništa ne zna i da taj zahtev još nije primila. Napomenula je i da jedini dokument, koji je do sada dobila od advokata Beljanskog, jeste pritužba zbog toga što na vreme nije dobio kopije spisa predmeta, koje je zatražio od suda 1. marta ove godine.

Beljanski je kopiranje spisa predmeta zatražio radi pripreme odbrane svog klijenta Milana Mašića, koji je danas trebalo da bude saslušan.

„Predao sam pritužbu 26. marta, ali sam danas predao i zahtev za vaše izuzeće zato što od podnošenja zahteva za kopiranje spisa predmeta, to nikako nismo mogli da učinimo uz obrazloženje pisarnice da je predmet kod vas. Nama se to dogodilo četiri puta, četiri puta smo dolazili, a spisi nisu bili kopirani“, rekao je Beljanski i dodao da je to samo jedan od razloga za izuzeće, ali nije naveo koji su ostali, prenosi BIRN.

Sutkinja je odgovorila da ona nije bila obaveštena da su dolazili četiri puta i zatražila da se odmah izvrši uvid u program kretanja predmeta, koji je pokazao kog dana je predmet bio kod nje, a kada se nalazio na pisarnici kako bi bio dostupan braniocima i kao datume navela 18. i 31. mart.

„Kopiranje po zahtevu Beljanskog odmah je odobreno“, konstatovala je sutkinja Božović-Milošević i dodala da to da li su spisi kopirani, ne zavisi od nje, nego od sudskih službi.

Zbog zahteva za izuzeće, ona je rekla da nije u mogućnosti da zakaže datum održavanja narednog rošišta, pa je nastavak ovog, inače, dugog postupka u kom je poslednji pretres održan pre više od 14 meseci, neizvestan.

Naime, zakon kaže da u slučaju zahteva za izuzeće, sudija protiv kog je zahtev podnet, može preduzeti samo one radnje koje ne trpe odlaganje, kao na primer kada postoji opasnost od zastare. U konkretnom slučaju, sutkinja je smatrala da datum narednog ročišta ne može da zakaže i najavila da će on biti određen naknadno, kada o zahtevu za njeno izuzeće odluku bude doneo predsednik Višeg suda.

Predsednik Višeg suda će odluku doneti nakon što se o zahtevu bude izjasnila sutkinja Božović-Milošević. Odluka bi, prema očekivanju advokata Beljanskog, trebalo da bude doneta brzo, tokom narednih nekoliko dana.

Inače, zbog dužine ovog sudskog postupka, na prethodnom ročištu održanom 9. februara ove godine, koje je, takođe bilo odloženo, broj optuženih je smanjen za četvoro zbog nastupanja apsolutne zastare, zbog čega je krivični postupak protiv njih obustavljen, dodaje BIRN.

Hronologija događaja

Optužnica iz maja 2017. godine opisuje niz transakcija s kraja 2009. i tokom 2010. godine između fantomskih firmi (navodno osnovanih radi pranja novca i izvlačenja sredstava iz budžeta) i 10 preduzeća, koja stvarno posluju na tržištu.

Petorica optuženih terete se za krivično delo pranje novca. Dragoslavu Joksimoviću, Nemanji Periću i Aleksandru Joviću na teret se stavlja i krivično delo prevara, jer su, kako se navodi, osnovali pomenuta fantomska preduzeća na osnovu falsifikovanih ličnih karata. Među njima je i Asomakum, koji je osnovan na ime navodnog fiktivnog vlasnika Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučića, koji je te 2010. godine bio zamenik predsednika Srpske napredne stranke.

Osamnaest osoba obuhvaćenih ovom optužnicom uhapšeno je 2015. godine i to nakon što je o firmi Asomakum na skupštinskom zasedanju oktobra 2014. javno progovorio poslanik Zoran Živković. On je rekao da je vlasnik te fantomske firme Andrej Vučić, što se moglo videti i u Agenciji za privredne registre, dodaje BIRN.

Aleksandar Vučić tada je demantovao Živkovićeve tvrdnje, a ubrzo nakon javne prozivke, Andrej Vučić podnosi tužbu protiv Asomakuma tražeći ništavnost osnivačkog akta pred Privrednim sudom u Beogradu, iako su od osnivanja tog preduzeća, u tom trenutku, prošle čak četiri i po godine.

Odluka Privrednog suda o ništavosti osnivačkog akta Asomakuma potvrđena je odlukom Privrednog apelacionog suda februara 2016. U tom trenutku, već je vođena i istraga protiv pomenutih 18 osoba uhapšenih 2015, a trajala je dve godine. Prvo pripremno ročište bilo je zakazano za decembar 2017, a odlagano je čak pet puta. Do danas više puta su odlagani i glavni pretresi, a poslednji je održan još 28. januara 2020. godine.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Komentari

Vaš komentar