Ilustracija Foto: N1

Suđenje Dragoslavu Joksimoviću (57) i još sedamnaestorici optuženih za osnivanje fantomskih firmi radi pranja para, odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu za 9. februar 2021. godine.

Suđenje je odloženo zbog nedolaska nekoliko optuženih.

Nakon otkrivanja ove prevare, Privredni sud u Beogradu je po tužbi Andreja Vučića poništio osnivanje „Asomakuma“, pošto je utvrđeno da je reč o neregularnoj firmi osnovanoj na osnovu falsifikovane lične karte, a što je potvrđeno grafološkim veštačenjem. Ovaj slučaj privlači pažnju medija jer je Dragoslav Joksimović (57) optužen da je 2010. godine otvorio fantomsku firmu za pranje para falsifikovanom ličnom kartom na ime brata predsednika Srbije, Andreja Vučića.

Nakon otkrivanja ove prevare, Privredni sud u Beograd je po tužbi Andreja Vučića poništio osnivanje „Asomakuma“, pošto je utvrđeno da je reč o neregularnoj firmi osnovanoj na osnovu falsifikovane lične karte, a što je potvrđeno grafološkim veštačenjem. Pored Joksimovića, za prevaru u sticaju krivičnim delom pranje novca u ovom slučaju optuženi su i Nemanja Perić, Aleksandar Jović, Mladen Aković i Goran Bošković.

Takođe, za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica terete se Milan Mašic, Snežana Đuričić, Vladimir Antić, Živorad Živanić, Jefta Jovanović, Slaviša Smiljić, Safet Feković, Predrag Knežević, Mladen Janković, Dragiša Puzović, Vladimir Matić, Matija Vujnović i Dimitrije Filaktov.

Tužilaštvo tvrdi da su od jula 2009. do avgusta 2010. falsifikovanim ličnim kartama optuženi osnivali firme, prikazivali da one posluju i tako obmanuli Poresku upravu da bi dobili povraćaj poreza od oko 29 miliona dinara.

Sumnja se da je novac kasnije završavao na računima kako domaćih, tako i mnogih kineskih kompanija od kojih su neke povezane sa optuženima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar