Ilegalni migranti
Ilegalni migranti, ilustracija Foto:MUP REPUBLIKE SRBIJE

Državljanin Srbije poreklom iz Sirije stvorio je krijumčarsku mrežu koja reketira konkurenciju i teroriše izbeglice, a sve uz podršku policije, objavio je BIRN, pozivajući se na brojne izvore koji potkrepljuju tvrdnje audio-snimcima tajno snimanih razgovora, video snimcima i internim prepiskama.

Na osnovu nekoliko sati audio snimaka koje je tajno napravio izvor, svedočenjima saradnika, fotografijama, porukama i video snimcima može se zaključiti da je 44-godišnji Alen Basil vođa jedne od najsnažnijih grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi, a koja svoje kontakte u policiji koristi kako bi uspostavila dominaciju na ovom unosnom kriminalnom tržištu, objavio je BIRN.

Kako se navodi u istraživanju, a prema svedočenjima insajdera, Basilova grupa kontroliše krijumčarske rute na severozapadu zemlje, naplaćujući drugim krijumčarima mesto u blizini graničnih prelaza. BIRN piše da ovu grupu na terenu navodno vodi Abu Omar, Basilov prvi saradnik, a za prebacivanje ljudi u Evropsku uniju koriste i kamione i automobile.

„Njemu nikad nije dosta. U jednom trenutku imao je 15 vozača“, kaže o Alenu Basilu bivši član grupe koji je bio zadužen za pronalaženje vozača, u tajno snimljenom razgovoru do kog je došao BIRN.

Basil je rođen u Somboru kao dete Srpkinje i Sirijca, a u javnosti je poznat i kao ugostitelj i lobista za arapske investicije. Znanje arapskog omogućilo mu je prevodilački angažman u brojnim organizacijama koje se bave migracijama, uključujući i Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Dugogodišnji prevodilački rad preporučio ga je kao sudskog tumača za arapski jezik, a radi i za srpsku policiju za koju prevodi u akcijama privođenja arapskih izbeglica.

Međutim, istraživanje BIRN-a pokazuje da se saradnja sa policijom tu ne završava, i da pojedini policajci u stvari rade za Basila.

Nekoliko bivših Alenovih saradnika na audio-snimcima do kojih je došao BIRN, ističu da je policajac koga zovu „major Deki“, Alenova glavna zaštita u policiji.

Bonus video: Migranti na granici Srbije i Mađarske

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar