Ilustracija Foto:Ujedinjeni za pobedu Srbije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, na poziv nemačke Savezne policije, učestvovali su u međunarodnoj akciji kojom koordinira Evropol, usmerenoj na otkrivanje i hapšenje krijumčara migranata širom Evrope.

U akciji je uhapšeno 126 osoba, posrednika u krijumčarenju lјudi, od kojih jedna na teritoriji Srbije, otkriveno je 916 slučajeva krijumčarenja i zaplenjena imovina u vrednosti od oko 900.000 evra.

Osumnjičeni se terete da su kamionima, kombi vozilima ili automobilima, uz novčanu naknadu, krijumčarili migrante iz Turske preko Rumunije i Mađarske ka Austriji, Nemačkoj i Holandiji. Oni su se, kako se sumnja, oglašavali na društvenim mrežama i ubeđivali rođake migranata da je krijumčarenje bezbedno, dok su plaćanja uglavnom vršena preko jednog posebnog sistema za prenos novca.

Pročitajte još:

U međunarodnoj akciji, osim srpske i nemačke policije, učestvovale su i policije Austrije, Mađarske, Holandije i Rumunije. Srpska policija je jedina policija koja dolazi iz zemlјe koja nije članica Evropske unije, a koja je uzela učešće u ovoj akciji, što govori o tome koliko inostrani partneri cene i poštuju profesionalizam i predanost u radu pripadnika UKP i MUP Srbije.

Operativna radna grupa „Pathfinder“ osnovana je u okviru Evropola u avgustu 2021. godine na inicijativu Nemačke, a usmerena je na otkrivanje i hapšenje najopasnijih krijumčara migranata aktivnih širom Evrope.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i u narednom periodu nastaviće učešće u međunarodnim akcijama i akcijama Evropola u borbi protiv svih vidova kriminala, a naročito organizovanog kriminala, trgovine lјudima i drogom.

BONUS VIDEO: Na teritoriji Vranja i Novog Sada uhapšeni zbog krijumčarenja ljudi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar