Ivan Kontić Foto: MUP

Glavni pretres u slučaju pokušaja ubistva M. M. ispred kladionice na Bulevaru oslobođenja, za koji se tereti Ivan Kontić, održan je danas pred novosadskim višim sudom.

Na ovom ročištu svoju odbranu su izneli tridesetogodišnji Ivan Kontić, koji se tereti za pokušaj ubistva, O. L. kome se na teret stavlja učestvovanje u tuči i L. M. za kojeg postoji sumnja da je pomogao učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, piše 021.rs.

Prilikom izjašnjavanja o krivici, Kontić je naveo da ostaje pri izjavi datoj Tužilaštvu, ali je naglasio da ne želi da odgovara na pitanja tužioca, jer su, kako je naveo, prilikom istrage bili „nekorektni“.

„Dvadeset meseci sam u pritvoru za tuču čiji nisam bio inicijator. Ja sam napadnut, bio mi je ugrožen život. Sve je to M. M. (oštećeni) potvrdio u Tužilaštvu. Priznao je da me je napao veče pre toga i postoje video snimci. Sledeće večeri on je mene napao, krenuo je da me psuje, ja sam se okrenuo i krenuo prema vozilu. On je išao iza mene, gunđao i pretio. Stajao je u pretećem stavu. Primetio sam da se uhvatio za torbicu i vikao sam ‘pištolj'“, naveo je Kontić.

Naveo je da mu je oštećeni delovao „izbezumljeno“.

Pročitajte još:

„Bio je ljubomoran na mene jer sam uspešno obavljao posao. Ja sam bio prijatelj sa njegovim bratom i sa njim“, rekao je Kontić i dodao da je oštećeni dobio lake telesne povrede i da je veštak rekao „da mu život nije bio ugrožen“. To je obrazložio tvrdnjom da oštećeni nije otišao u bolnicu posle tuče, već je otišao kući i tek sutradan kod lekara.

„Kajem se i žao mi je što se sve to desilo, jer smo bili prijatelji, a ponajviše mi je žao mene što sam ovoliko u pritvoru“, istakao je.

Kontić je više puta skrenuo pažnju na to da Tužilaštvo nije bilo konkretno.

„Šta god sam rekao u zapisnik se unosilo drugačije“, dodao je.

O. L. je u svoju odbranu rekao da je on video kako je oštećeni vikao na Kontića i kako se „jako uplašio“ jer je video da se „Ivan povlači“. Naveo je da im je oštećeni pretio da će ih „izbušiti“ i „upucati“.

„Ja sam pokušao da ih razdvojim, možda jesam zadao neki udarac, ali samo da bih ga onesposobio da uradi ono što je hteo. Žao mi je što se sve to desilo i što sam se našao u neobranom grožđu. Očigledno je da je taj momak imao nešto protiv Ivana“, istakao je O. L.

L. M. je takođe izneo odbranu, prilikom čega je naveo da je pokušao „verbalno“ da spreči tuču.

„Kad se završilo, seo sam u kola, došao je O. L. i pitao me da ga povezem kući. Posle par dana sam dobio poziv od policije da dam izajvu u svojstvu građana“, naveo je.

Istakao je da je priveden kao osumnjičeni tek nakon „medijske pompe“.

Branioci Ivana Kontića Zora Dobričanin Nikodinović i Dejan Bugarski podneli su predlog za ukidanje pritvora Kontiću koji je u pritvoru više od godinu i po dana. Tužilaštvo se usprotivilo ovom predlogu, tvrdeći da bi okrivljeni mogao da ponovi isto krivično delo u kratkom vremenskom periodu na slobodi. Tužilac je takođe naveo da, još uvek, u vezi sa ovim delom postoji zainteresovanost i uznemirenje javnosti.

Dobričanin Nikodinović je rekla da je ovo specifičan predmet „u kom su montirani dokazi izneti u javnost pre nego što je postupak pokrenut“ i navela da postoji još snimaka koji će pokazati da „ne postoji nijedan dokaz za teško krivično delo i linč koji Kontić trpi skoro dve godine“.

„Ovde je suđenje počelo linčom. Kontić je velika žrtva političko-policijsko-medijskih kombinacija i ničim izazvan se našao u ovoj sudnici“, navela je advokatica odbrane prilikom zahteva da se „prekine utamničenje“ njenog klijenta.

Na današnjem glavnom pretresu trebalo je da bude saslušan i oštećeni M. M, ali budući da je ročište trajalo od 9.30 do posle 15 časova, sa samo jednom pauzom, za to nije bilo vremena i on će biti saslušan na sledećem pretresu.

U međuvremenu, odbijen je predlog za ukidanje pritvora, a sledeći pretres je zakazan za 21. jun. Tada bi trebalo da bude saslušan oštećeni.

Inače, incident se dogodio 24. avgusta 2020. godine, a javnost je o brutalnom prebijanju saznala iz video snimka koji se pojavio na društvenim mrežama 11. septembra.

Kontić se tereti da je brutalno pretukao M.M. ispred kladionice na Bulevaru oslobođenja. M.M. je završio u bolnici.

U prvom trenutku policija i tužilaštvo su sporo reagovali na snimak i čak se međusobno optuživali za loše povučene poteze, a Kontić se našao u Crnoj Gori. Tek posle nekoliko nedelja je, po poslatoj poternici, pronađen u Podgorici.

On je kasnije na saslušanju tvrdio da nije pobegao iz Srbije, već je u Crnu Goru otišao pre bilo kakvog pokretanja postupka protiv njega.

BONUS VIDEO: Dolazak Dijane Hrkalović u Specijalni sud 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar