Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon što je javnost u Srbiji saznala da je čak 15 saradnika optuženog Predraga Koluvije, vlasnika imanja "Jovanjica", na kom je krajem 2019. godine zaplenjeno skoro četiri tone opojne droge, pušteno iz pritvora, reporteri redakcije "Nova.rs" posetili su gazdinstvo kod Stare Pazove.

Na oko 50 kilometara od Beograda, u okolini Stare Pazove, nekada je bilo smešteno poljoprivredno gazdinstvo „Jovanjica“, sve dok novembra 2019. godine policija nije upala na posed i zaplenila gotovo četiri tone marihuane u različitim oblicima. Tada je gazdinstvo, na koje je svraćao čak i državni vrh Srbije, na kom je okopavao rotkvice i fotografisao se, dobilo drugi epitet – najveća plantaža marihuane u ovom delu Evrope.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Danas, gotovo godinu i po dana od policijske akcije, stvari naizgled deluju drugačije. Tabla, jedina koja je pokazivala pravac u kom se imanje nalazi, više nije na istom mestu – ostale su samo gole šipke. Putokaz smo pronašli u šipražju kraj puta, na malom raskršću koje spaja glavni sa sporednim putem.

Tim sporednim putem, opasanim kukuruznim poljima, stiže se do kapije „Jovanjice“. Još sa tog raskršća može se videti da su pojedini prozori na glavnoj zgradi otvoreni, dok su na nekima spuštene roletne, delimično ili u potpunosti. Iako okolina deluje prilično sablasno i pusto, odmah je bilo jasno da neko na imanju boravi.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Posetioce imanja na kapiji, koja je u jednom delu bila širom otvorena, dočekuje pas, koji svojim lavežom „alarmira“ da je neko u blizini. Odmah iza psa izašao je i policajac, vidno iznenađen što nas vidi na tom mestu. Odmah nas je oterao, sa kratkim obrazloženjem da nemamo tu šta da tražimo, a na svako sledeće pitanje odmahnuo je rukom.

Ono što privlači pažnju sa ulice jeste i pozamašan broj automobila koji su parkirani na bočnom, natkrivenom parkiralištu, posebno imajući u vidu da tu navodno niko ne boravi, niti svraća. U nizu su bili naređani beli „pik-apovi“, sivi „pežo“ i još neka motorna vozila za koje nije najjasnije čija su, niti zbog čega su tu.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ostalo je nejasno i zbog čega bi prozor na upravnoj zgradi, višespratnici sa belom fasadom, bili otvoreni, posebno ako tu nikoga nema više od godinu dana.

Podsećanja radi, dok je vlast javnost zamajavala fotografijama zločina koji su navodno počinili Veljko Belivuk i njegova grupa i iznošenjem jezivih detalja iz istrage, iz pritvora je pušteno 15 Koluvijinih saradnika. U Specijalnom sudu u Beogradu vodi se postupak protiv optuženog Predraga Koluvije, vlasnika poljoprivrednog gazdinstva „Jovanjica“, i ostalih okrivljenih da su pripadnici njegove kriminalne grupe. Paralelno sa tim, vodi se postupak i protiv pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) za koje se veruje da su sarađivali sa Koluvijom.

Nakon hapšenja Koluvije i drugih zaposlenih u „Jovanjici“, ponovo su objavljene fotografije pojedinih političara koji su se fotografisali na imanju, zbog čega se stekao utisak da ne postoji mogućnost da nisu znali za postojanje konoplje.

Bonus video: Zasad 510 stabljika konoplje Kragujevcu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare