Ilustracija Foto:EPA/RONALD WITTEK

Pet osoba iz Beograda, osumnjičenih za računarske prevare i trgovinu lažnim berzanskim instrumentima plaćanja, kojima su, zajedno sa saizvršiocima iz drugih evropskih zemalja, oštetili više hiljada građana za oko 60 miliona evra. Uhapšeni su Z. M. (37), M. B. (36), F. I. (31), S. Š. (49) i A. Đ. (26).

Akcija hapšenja sprovedena je u saradnji Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala MUP-a sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i policijama i tužilaštvima Nemačke, Austrije i Bugarske, kao i institucijama za pravosudnu i policijsku saradnju Evropske unije Evrodžast i Europol.

Osumnjičeni se terete da su u dužem vremenskom periodu, zajedno sa saizvršiocima iz Bugarske, Austrije i Nemačke vršili složene finansijske prevare pomoću računarske mrežne platforme za trgovinu lažnim berzanskim instrumentima plaćanja, kao i da su lažno predstavljali kretanje cene akcija putem lažnih agenata brokera koji su radili u telefonskim centrima za pozivanje oštećenih. Oni su navodili građane iz više zemalja Evropske unije da uplate što veće iznose novca na ime lažne kupoprodaje akcija.

Pošto su oštećeni uplaćivali veći iznos novca, osumnjičeni su im posle određenog perioda prikazavali kako su, navodno, navedene akcije u potpunosti izgubile vrednost, odnosno da su oštećeni izgubili uložena sredstva. Osumnjičeni su oštetili više hiljada osoba za više od 60.000.000 evra.