Belivuk je pao, kako sprečiti nove organizovane kriminalce

Hronika 14. feb. 202120:19
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako se dogodio kriminalni klan Veljka Belivuka? Ko je odgovoran i da li je moglo biti sprečeno da grupa huliigana preraste u organizovanu kriminalnu grupu koja je, prema rečima šefa Tužilaštva za organizovani kriminal, pretila bezbednosti Srbije? Još važnije pitanje, kako sprečiti nastanak novih klanova pod zaštitom državnih struktura?

Cela Srbija gledala je kako huliganska grupa „Janjičari“ aprila 2016. godine jajima gađa upravu Fudbalskog kluba Partizan. Nekoliko dana kasnije gledalo se i kako Veljko Belivuk prebija predstavnike i obezbeđenje uprave crno-belih, piše N1.

Međutim, tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da može da se izvini svima jer Vlada nema dovoljno snage za obračun sa huliganima.

„Ako me pitate zašto nemamo dovoljno snage za to, pa nemamo zato što je potreban opšti društveni konsenzus, potreban je i za Ustav, i za tako bolne stvari u kojima znate da ćete istog sekunda biti nedvosmislena meta svih, a koje će svi drugi da koriste i da kažu, pa to je super, to je zato što je gladan narod, a ne zato što su to huligani“, govorio je tada Vučić.

Nekoliko meseci kasnije tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović je, baš posle ubistva vođe grupe Janjičari Aleksandra Stankovića, koji je povezivan i sa kavačkim klanom – objavio rat mafiji.

Međutim, kao da su svi zakazali. Prebijanja, otmice, trgovina drogom, ubistva su se nizala. Kada neko od pripadnika Belivukove grupe ili on sam bude i uhapšen, dokazi su se na sumnjiv način gubili, ako su bili kažnjavani bile su to blage kazne i odlagale se u nedogled.

Pakt sa kriminalcima se gotovo uvek otrgne kontroli i to na štetu države, smatra novinar Dušan Telesković. A zašto bi kriminalci ikada koristili državi?

„Mogu da drže pod kontrolom navijačku tribinu, a svi znamo koliko je ovoj vlasti bitno da se protiv nje ne viče na tribinama, mogu da budu neka vrsta pajser brigade, teraju ljude na lokalnim izborima da napadaju pristalice opozicije, teraju neodlučne glasače iz vladajuće stranke da izađu na izbore, videli smo na demonstracijama da oni dođu da izazovu incident da bi policija krenula na demonstrante“, podseća Telesković.

Kako raskinuti zagrljaj mafije i države. Novinar Vuk Cvijić smatra da pre svega političari moraju da prestanu da se mešaju u rad policije, tužilaštva i sudstva.

Vuk Cvijic
Vuk Cvijić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Neophodno je da se predstavnici vlasti ne mešaju u istrage i da to ne rade ni preko režimskih medija, imali smo to u slučaju Šarić, a sada imamo u slučaju Jovanjica, gde imamo napade na policajce koji su vodili istragu, a podršku onima koji su optuženi, čak i onima iz policije, BIA, VOA“, upozorava Cvijić.

A upravo pojedini političari vladajuće Srpske napredne stranke poput Vladimira Đukanovića pozivaju predsednika Vučića da se obračuna sa podrškom mafiji koja dolazi iz, kako navode, njihovih redova. Naime, Đukanović u otvorenom pismu na Fejsbuku, Vučića poziva da javno prozove, žigoše i pohapsi političare naprednjake koji su bandi Belivuka pružali podršku.

Međutim, Đukanović, u pismu, ne objašnjava zašto je on kao poslanik SNS-a i predsednik Skupštinskog odbora za pravosuđe, pristao da istovremeno bude i branilac Predraga Koluvije, optuženog u slučaju Jovanjica da je vođa organizovane kriminalne grupe za uzgoj marihuane.

Đukanović je, inače, u slučaju poznatom kao Jovanjica 2 branilac i Milana Kendije, policajca i Koluvijinog rođaka optuženog da je bio bezbednosna i logistička podrška u poslu s drogom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar