Foto:Vesna Lalić; KSCHiLI / Alamy / Alamy / Profimedia;Brigitte Götz / Panthermedia / Profimedia; springtime78 / Alamy / Alamy / Profimedia; ; Brigitte Götz / Panthermedia / Profimedia;

Bratislav Gašić godinama važi čoveka koji se za sve pita u Kruševcu, ali i za onog bez kog nijedan važan projekat u tom gradu ne može da prođe. Budući ministar policije među Kruševljanima je poznatiji kao Bata Santos, a pomenuti nadimak stekao je devedesetih kada se obogatio uvozom kafe.

Od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, Gašić se nalazi na visokim funkcijama. Najpre je bio gradonačelnik Kruševca od 2012. do 2014. godine, a potom od 2014. do 2016. ministar odbrane. Nakon smene s pomenute funkcije, postavljen je za direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Sada je predložen za ministra policije.

Kako je počeo Bata Santos?

Svojevremeno je Istinomer preneo da je Gašić više od 20 godina vodio privatno preduzeće ”Santos”, u čijem sastavu funkcionišu Televizija ”Plus” i ”Santos” proizvodnja čaja, nat proizvoda i kafe-. Pored toga bavio se i prometom derivata i bio je vlasnik dve velike benzinske pumpe.

Bratislav Gašić Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Bio je suvlasnik „Grand kafe“, jednog od najvećih srpskih proizvodnih brendova, ali je i, kako je naš portal pisao, vodio ženski odbojkaški klub ”Kruševac Santos” do Prve B lige, a bio je i direktor fudbalske škole ”Napredak”.

U posao s medijima ušao je davne 2005. godine.

„Sredinom 2005. godine Gašić ulazi u biznis sa medijima, shvatajući da se u njima krije velika moć, koja mu može pomoći i u izgradnji političke karijere i uticaja, ali i u upošljavanju porodice. Navodno je pozajmio 100.000 evra i kupio kruševačku televiziju Plus. Kasnije je pričao da je u nju potom uložio još 700.000 evra. A 2014. godine, kada postaje ministar odbrane, upravljačka prava nad firmom Saco (izdavač ovog medija) prenosi na Dejana Miladinovića, koji je ranije bio šef asocijacije Lokal pres. Savet za borbu protiv korupcije svojevremeno se bavio ovom televizijom i ukazao da je, dok je firma Saco bila u blokadi, poslovanje obavljano preko ADD produkcije, koja je u vlasništvu Gašićeve supruge Irene“, pisao je nedeljnik „Vreme“ ranije i dalje navodio:

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr

„Agencija za borbu protiv korupcije je 2015. godine zaključila da je ministar odbrane Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik Kruševca potpisivao ugovore o poslovima koji se finansiraju iz gradskog budžeta sa firmama koje su u vlasništvu članova njegove porodice, između ostalog i sa kompanijom svoje supruge. Sankcije su, naravno, bile nikakve.“

Pročitajte još:

Taj nedeljnik je pisao i da, prema podacima Centra za održive zajednice, i Gašićevi i Milosavljevićevi mediji dobijaju ozbiljna sredstva putem konkursnog sufinansiranja medija od države i lokalnih samouprava.

Od 2015. godine do danas mediji porodice Gašić (Zona plus i Plus) dobili su na taj način 900.000 evra.

Sveti naprednjak

Lik funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke Bratislava Gašića našao se pre nekoliko godina i na fresci novosagrađene crkve u Kruševcu, čiji su ktitori on i njegova porodica.

Bratislav Gasic
Bratislav Gašić Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Bratislav Gašić je na ktitorskoj kompoziciji predstavljen kako sa bratom Bobanom prinosi maketu crkve svetom Jovanu Krstitelju, svetitelju kome je taj hram posvećen.

Sinovi u fudbalu

Inače, porodica Gašić slovi za najmoćniju, kako u Kruševcu, tako i u okolini. I sinovi Bratislava Gašića krenuli su očevim koracima u funkcionerske vode, doduše sportske.

Vladan Gašić je predsednik FS Rasinskog okruga, dok je Milan, nakon ne tako uspešne igračke karijere, ušao u funkcionerske vode u ekipi Trajal.

Pročitajte još:

On je tada preuzeo funkciju sportskog direktora i kapitena kluba.

Pre nekoliko godina, mlađi Gašićev sin Milan otvorio je i teretanu u Kruševcu.

Opsadno stanje zbog svadbe sina

Kruševljani dobro pamte i svadbu Gašićevog sina Milana.

Kako je naš portal prošle godine pisao, na svadbi Milana Gašića pevala su najpoznatija pevačka imena – Lepa Brena, Radiša Trajković Đani i Ana Bekuta, dok je za sviranje bio zadužen orkestar čuvenog harmonikaša Ace Sofronijevića.

Navodno, na svadbi je bilo angažovano čak 50 konobara, a u naselju Bagdala, gde je svadba održana, bilo je opsadno stanje.

Kako su meštani tada pričali, kretanje onih koji nisu bili gosti bilo je ograničeno, a gotovo celo naselje bilo je pokriveno obezbeđenjem koje je Gašić angažovao.

VIDEO: Ministar Gašić i maliciozna izjava na račun novinarke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare