Bratislav Gasic i Novica Toncev
Bratislav Gašić i Novica Tončev Foto:AntonioAhel/Ataimages/Vlada Republike Srbije/Promo

Iver ne pada daleko od klade.

Fudbal i politika ne mogu jedno bez drugog ni u zemljama gde je njihovo mešanje strogo zabranjeno, a kamoli u Srbiji gde u svakoj kafani imate na desetine „stručnjaka“ koje bi vam bolje vodili državu ili sastavili tim i taktiku i za one najteže mečeve.

Zato su u Srbiji ove dve discipline toliko isprepletane i zamršene da ih najbolje opisuje ona narodna da se “ ne zna ko pije, a ko plaća“.

PROČITAJTE JOŠ

Političari se ne libe da stave svoje kandže na fudbalske klubove u kojima vedre i oblače i skupljaju kajmak, pa novac umesto u razvoj i poboljšanje uslova, završava u njihovim džepovima.

A gde su političari i njihovi derivati pustili korenje, neretko ima mesto i za njihovu decu ukoliko samo pokažu i trunku interesovanja prema najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

Uostalom, nepotizam je među srpskim moćnicima zastupljen u svim sferama društva, pa ni fudbal nije bio izuzetak.

Od dolaska SNS-a na vlast, Bratislav Gašić se isprofilisao kao jedan od najmoćnijih ljudi u Srbiji. Čovek koji „voli novinarke koje lako kleknu“, svoj uticaj je proširio daleko izvan rodnog Kruševca zahvaljujući službovanju na pozicijama ministra vojske i direktora BIA.

Kada je fudbal u pitanju, tu se ipak zadžao u lokalnim okvirima i svoju moć usmerio na Trajal iz Kruševca.

Doduše, nije da nije bilo pokušaja da se uđe u Crvenu zvezdu.

Bratislav Gasic
Bratislav Gašić Foto:Vesna Lalić

Mlađi od sinova popularnog Bate, Milan Gašič imao je veliku želju da zaigra u Crvenoj zvezdi.

On je rešio je da svoje snove ostvari kao fudbaler, samo mu nije uspelo da zaigra za crveno-bele, iako je doveden u svlačionicu prvog tima.

Bilo je to 2014. godine, kada ovaj pokušaj nije uspeo. Tada su navijači napisali grafit na zidu ispred Marakane, sa porukom „stranačka deca leteće na keca“.

Bratislav Gašić je tada bio gradonačelnik Kruševca, Slaviša Stojanović je kao trener dobio nezvanog gosta u svlačionici, za kog niko od novinara, snimatelja i reportera nije znao ni kako se zove, kada je došlo do okupljanja tima.
Na kraju, pod pritiskom javnosti, Gašić je otišao iz Zvezde u suzama, a otac Bratislav održao je improvizovanu konferenciju za medije i spred Marakane.

„Istina je da sam se pre dva meseca video sa Nebojšom Čovićem i predložio mu da Milan dođe na probu. Tako smo se dogovorili. Nismo tražili ni dinara, ni stanarinu, samo probu. Moram da zaštittim sina, jer je ovo dobilo sasvim drugačiju konotaciju. Političku. On je bio reprezentativac, prošao je sve omladinske kategorije Napretka. I odmah da kažem da Aleksandar Vučić sa ovim nema ništa, a u javnosti se provlači da bi sve što dolazi iz Srpske napredne stranke trebalo uništiti“, rekao je tada Bratislav Gašić.

Milan Gašić, Bratislav Gašić, Bata Gašić, Ana Bekuta, Đani, Djani, Lepa Brena
Foto: Instagram/gasic/Dragan Mujan/Vesna Lalić/Nova.rs

Fudblasku karijeru Milan je počeo u Jedinstvu iz Mudrakovca, uz članstvo u mlađim kategorijama Trajala i Napretka. Bio je i u Zemunu, a onda je karijeru nastavio u Mladosti iz Lučana, igrao je potom za Napredak, Temnić, Borac Čačak, Kolubaru i Trajal.

Kako se igrački baš i nije preterano ostvario, usledio je njegov ulazak u funkcionerske vode u ekipi Trajal kojima je već bio njegov strict Vladan. On je tada preuzeo funkciju sportskog direktora i kapitena kluba.

Vladan Gašić koji je dugo bio predsednik kluba, kasnije je promenio svoju funkciju. On je postao predsednik Fudbalskog saveza Rasinskog okruga, ali je ostao veran Trajalu za ispred kojeg je stajao i kada je UEFA pokrenula istragu zog nameštanja mečeva krajem prošle godine.

Da fudbal nije samo biznis u familiji Gašić, pokazuje i porodica Tončev.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Funkcioner SPS-a jedan je od najzaslužnijih što je Radnik iz siromašne Surdulice stigao iz četvrte lige u najjači rang srpskog fudbala gde kroji svojim igrama i borbu za titulu otkidajući bodove najjačim ekipama.

A gde je tata, tu je i sin. Stanislav Tončev postao je predsednik fudbalskog kluba Radnik a u žižu interesovanja je dospeo krajem prošle godine zbog skandala zbog kojeg je na kraju i suspendovan.

On je zajedno sa svojim ocem upao u službene sudijske postorije tokom meča sa ekipom TSC-a. Zbog toga je Novica suspendovan na devet meseci, dok je Stanislav iz fudbala prognan na šest meseci.

Zbog toga je Tončev senior odlučio da u priču uvede i drugog sina Vladislava. Međutim, to nije prošlo kako je zamislio.

FSS je osporio izbor Vladislava Tončeva, predstavnika superligaša Radnika, u člana Skupštine i Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Regiona istočne Srbije.

Foto; Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Oni su zatražili su pojašnjenje procedure uključenja Vladislava Tončeva u skupštinski saziv, umesto njegovog brata, suspendovanog Stanislava.

Porodica Tončev će kako stoji stvari bar neko vreme morati zvanično da bude van fudbala, iako niko ne sumnja da se i dalje pitaju za sve u Radniku.

Iako nije političar u punom smislu te reči, funkcionerska karijera Zvezdana Terzića, usko je vezana za politiku. Stalno iskazivanje vernosti predsedniku Srbije i bliske veze sa vrhom vlasti učinile su ga svojevrsnom parapolitičkom figurom.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Svoju moć i uticaj u Crvenoj zvezdi i srspkom fudbalu, Terzić je iskoristio da u priču uvede i svog sina Kostadina.

Široj javnosti postao je poznat zbog veze sa Cecinom naslednicom Anastasijom, ali je posle uzburkao i vode zbog angažmana u fudbalu.

Njegovo ime mnogo puta je spominjano kada je u Srbiji krenula procedura uvođenja VAR tehnologije. Dve godine rada u FSS-u proveo je kao deo komisije koja se bavila uvođenjem VAR-a, a radio je i posao menadžera za razvojne projekte sa UEFA, i neko vreme je bio pomoćnik generalnog sekretara Jovana Šurbatovića.

Završio je i master studije UEFA i dobio zvanje „venue direktora“, licenciranog stručnjaka zaduženog za proveru terena i stadiona.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U pitanju je škola evropske kuće fudbala koja se može završiti samo na preporuku matičnog ili nekog drugog fudbalskog saveza, a za čije pohađanje postoje rigorozni kriterijumi koji se odnose na obrazovanje i dugogodišnje radno iskustvo.

Diploma koja se stekne u Nionu polazniku može dati veliku prednost pri eventualnom budućem zaposlenju pri FIFA ili UEFA, kao i u bilo kojem zapadnoevrospkom klubu.

Usledila je i karijera u Crvenoj zvezdi gde je 1. aprila 2021. godine je zvanično zaposlen kao jedan od nekoliko pomoćnika poslovnog direktora Marka Petrovića a navodilo se da je svoju funkciju obavljao odrekavši se plate.

Ipak, prema pojedinim medijskim infrmacijama, tamo se zadržao do kraja prošle godine, a nij poznato da li se i dalje bavi nekim poslom u fudbalu.

BONUS VIDEO Asistencija Dušana Tadića za izjednačenje Ajaksa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram