Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Ovog vikenda, tačnije 17. aprila u 18 sati dogodila se lakša plovidbena nesreća na Savi i to nedaleko od Ostružničkog mosta.

Kako saopštava Udruženje profesionalnih lađara Srbije, potiskivač sa dve barže, prilikom manevra, udario je u obalu i pontone na obali.

„Pri nezgodi je došlo do oštećnja plovećih pontona. Osim materijalne štete niko nije stradao. Obaveštena je rečna policija“, objašnjavaju.

Broj plovidbenih nezgoda je velik i u porastu je poslednjih par godina zbog lošeg Sistema bezbednosti plovidbe.

Samo tokom prošle godine dogodilo se sedam plovidbenih nezgoda, koje su detaljno analizirane. Ove godine imali smo jednu tešku nezgodu, koja se dogodila 17. januara, kada je u Gajskom rukavcu došlo do potonuća broda.

U pitanju je jedna od najtežih nesreća koje mogu da se dogode na reci. Međutim, nesreće se dešavaju i na infrastrukturi. Tako smo 21. 5. 2020. godine imali oštećenje konstrukcije desnog krila uzvodne kapije komore za prevođenje plovila na reci Tisi.

U bazenu Luke za posebne namene (Azotara) 9. avgusta prošle godine došlo je do udara plovila. Udar je zabeležen i 23. avgusta na reci Dunav, potom sedmog oktobra na Tisi, 12. oktobra na Dunavu, takođe.

Petnaest dana kasnije zabeležen je i sudar plovila na Dunavu. U bazenu Luke Beograd 11. novembra potonuo je brod.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar