Foto:Google Maps

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje o produženju pritvora za sedam od ukupno 11 okrivljenih, čije izručenje traže Sjedinjene Američke Države zbog sumnje da su učestvovali u računarskoj prevari putem lažnih investicionih platformi, i naložio prvostepenom sudu da ponovo odluči.

Ukupno 10 osumnjičenih je u pritvoru, dok je osumnjičenoj državljanki Filipina sa boravišem u Nišu, Kseniji F.A.K, krajem prošlog meseca ukinut pritvor i određen kućni pritvor, jer je očekivala porođaj.

Troje okrivljenih se nije žalilo na odluku o produženju pritvora s kraja oktobra.

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da se ukinuto rešenje o produženju pritvora odnosi na U.S. N.K. A.S. A.SE. M.M. N.D. i N.M.

Njima je rešenjem Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu pritvor bio produžen zbog opanosti od bekstva, a Apelacioni sud navodi da je i ranije ukazao prvostepenom sudu da činjenice koje se odnose na imovinske prilike okrivljenih, kao i to da neki ne žive na adresi prijavljenog prebivališta – ne mogu biti dovoljni razlozi za produženje pritvora po tom osnovu.

“Prvostepeni sud je dužan da individualizuje i navede u čemu se sastoji kontkretna opasnost da bi oni mogli postati nedostupni državnim organima, odnosno da bi mogli pobeći i ometati dalji tok postupka”, navodi se u odluci Apelaiconog suda.

Inače, Posebno odeljenje Višeg suda Beogradu je 23. oktobra utvrdilo da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje svih 11 okrivljenih od od kojih se njih 10 protivilo izručenju, dok je jedan okrivljeni A.S. prethodno dao saglasnost za izručenje.

Na ovo rešenje, okrivljeni i njhovi advokati imaju pravo žalbe, ali one još nisu stigle u Apelacioni sud.

U svakom slučaju, konačnu odluku o izručenju doneće ministar pravde Srbije.

Posebno odeljenje Višeg suda je utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za izručenje Kristijana Krstića, njegove supruge Ksenije F.A.K, M.P, U.S, N.K, A.SE, M.M, N.D, B.R. i N.M radi vođenja postupka pred Okružnim sudom u Severnom okrugu u Teksasa.

Tekaški sud ih tereti za „zaveru u izvršenju prevare koja uključuje elektronsku komunikaciju“ i zbog „zavere u pranju novca“ prema zakonima SAD.

Nakon njihovog hapšenja je saopšteno da se svih 11-oro sumnjiče da su kao organizovana kriminalana grupa od 2011. godine do jula ove godine, učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Ova grupa je, kako se sumnja, pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem email-a ili putem video-konferenciskih veza upućivali da prebace svoje „investicije“ na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Sumnja se da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar