Foto: Video Nova.rs, N1/Ana Landeka

Ani Landeki bivši muž je nasilno oduzeo decu juna ove godine i odveo ih u inostranstvo, iako su naši pravosudni organi u međuvremenu doneli odluku o privremenoj meri da deca budu sa majkom. Njena borba traje već više od pet meseci, a prema poslednjim informacijama, njen bivši partner je nezakonito prešao granicu i odveo decu u Švajcarsku, te su trenutno u toku pregovori između srpskih i švajcarskih pravosudnih organa.

Ova majka je decu poslednji put videla kada je išla na posao 6. juna. Otac ju je iz Sigurne kuće odvezao na posao, a decu odveo kod njenih roditelja. Do otimanja dece od 7 i 5 godina došlo je kada ih je Anin otac stavio u auto kako bi ih vratio kod majke u Sigurnu kuću.

Anin bivši suprug je sa decom uspeo da pređe granicu i ode u Hrvatsku, nakon čega mu se gubi trag. Deca prilikom prelaska granice kod sebe nisu imala nijedan putni dokument, tvrdila je ranije majka.

Foto:N1/Ana Landeka

Otac dece, Domagoj Landeka, je tog dana nešto posle ponoći prešao srpsku granicu automobilom bez kontrole granične policije. Kako je pisao N1, granični policajci su nadređenima rekli da ga nisu primetili. Vrlo brzo posle toga su obavestili kolege u Hrvatskoj, koji su navodno, uprkos upozorenju iz Srbije, pustili Domagoja Landeka da sa decom uđe u Hrvatsku.

„Mi imamo privremenu meru koja je doneta pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu za razvod braka, po kom postupku se mora odlučiti kome će deca da se povere. U tom postupku su deca poverena majci. Otac je došao u Srbiju, nasilnim putem je odveo decu, ugrozio njihovu sigurnost, naneo povrede roditeljima, udario kolima, uneo decu u vozilo i na nezakonit način prešao granicu“, ističe za Nova.rs advokatica Danica Grubišić, koja zastupa Landeku.

Pročitajte još:

Kako tvrdi advokatica, nakon toga je sud doneo privremenu meru da otac mora da vrati decu u roku od 24 sata.

„Morali smo da čekamo da dobijemo klauzulu izvršnosti. Ta odluka našeg suda je podneta Ministarstvu pravde. Pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom se vodi istražni postupak protiv Domagoja Landeka za izvršenje krivičnog dela nasilničko ponašanje i nepoštovanja sudske odluke kojom je obavezan da vrati decu majci kada je povredio ljude. Naše tužilaštvo se obratilo sudiji za prethodni postupak da se izda poternica“, objašnjava advokatica Grubišić.

Ministarstvo pravde se obratilo nadležnim švajcarskim organima da se deca vrate u Srbiju, povodom privremene mere koja je doneta, a kojom su deca poverena majci.

Oni su dobili odgovor iz Švajcarske, ipak, zatraženo je da se dostavi dokument Ani Landeki, da se pred švajcarskim sudom vodi postupak medijacije.

Kako kaže advokatica, njena klijentkinja je sada u fazi prikupljanja odgovarajućih potvrda i dokumenata.

„Mi smo sada u fazi dobijanja potvrde da je Ana boravila u Sigurnoj kući, potrebno je da prevedemo izvode, kao i da na engleskom sastavimo odgovor švajcarskim organima. Po našoj proceni, postupak medijacije je gubljenje vremena“, priča naša sagovornica.

Advokatica ističe da se njena klijentkinja uzda u pomoć države, kao i da srpski organi neće samo posredovati u komunikaciji, već direktno pomoći da epilog bude pozitivan.

„Moram pohvaliti naše Ministarstvo pravde, zaista su imali brzu reakciju. Naš cilj je da dovedemo decu u Srbiju, mi se uzdamo u državu da će nam pomoći. Ana očekuje pomoć, deca slabo govore nemački jezik, jedno dete sada treba da krene u školu, ne mogu da se adaptiraju“, ispričala je advokatica Danica Grubišić.

Kako saznajemo, u toku je postupak za razvod braka, te se očekuje presuda kojom će deca biti poverena majci.

Pročitajte još:

Deca su i psihološki ispitana u Srbiji i uvrđeno je da su se oni lepo uklopili u okolinu.

Slučaj Ane Landeke šokirao je javnost Srbiji. Neposredno nakon što su Ani oteta deca, na društvenim mrežama pojavio se snimak kako otac odvodi decu. Na snimku se vidi kako Anin ujak trči za automobilom.

Kako je Ana tada ispričala za naš portal, granična policija je kobnog dana još u devet uveče policijska uprava je obavestila graničnu policiju da će Domagoj Landeka pokušati da pređe granicu. Ipak, on je to uspeo.

Od tada ova majka pokušava da vrati svoju decu.

BONUS VIDEO: “Ne tiče me se, tiče se svih nas” – 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Komentari

Svi komentari (2)