Foto:N1/Ana Landeka

Korisnici Sigurne kuće u Beogradu Ani Landeki bivši muž je odveo decu u nepoznatom pravcu, pošto je u nedelju presreo auto u kom su se deca nalazila sa dedom. On je oko jedan posle ponoći, kako navodi Vesna Stanojević iz Sigurne kuće, prešao srpski granični prelaz Šid, a da ga graničari nisu zaustavili niti proverili, i ušao u Hrvatsku, bez problema. Trenutno se ne zna gde su deca.

„Ana nije dobila nikakvu informaciju gde su deca, žena je potpuno van sebe, ona plače, ona ne može da se kontroliše, rekla sam joj da se smiri da bi videli kako će to sad dalje ići, iskreno se plašim za njeno zdravlje, to veče kad se sve to izdešavalo, ona je maltene doživela infarkt, nije mogla da diše“, priča Stanojević i dodaje da je Ana Landeka „divna majka, kod nas je već godinu dana, često je decu vodila kod roditelja, s obzirom da radi“.

Ona u Novom danu na TV N1 navodi da je Ana „primer kakva majka treba da bude“.

Kaže i da Landeka „jako dugo čeka odluku o starateljstvu i za to je kriv Centar za socijalni rad sa Novog Beograda“.

„Pokrenućemo postupak protiv socijalnog radnika koga ne želim sada da imenujem. Pitao nas je nedavno zašto je ona toliko dugo kod nas, nema nikakvog razloga. Juče je počeo da se pravda kako je on uradio ovo ili ono, a ta sporost institucija upravo dovodi do ovakvih situacija, koje ne mogu tako lako da se isprave“, ukazuje Stanojević i dodaje da je juče o svemu obavešteno i Ministarstvo pravde.

Da li se radi o otmici?

Na pitanje da li se pravno radi o otmici, Milena Vasić iz Jukoma navodi da se ne radi se o otmici u klasičnom smislu, „osoba koja je odvela dete je roditelj i ne postoji sudska odluka kojom mu je na neki način ograničeno obavljanje roditeljske uloge“.

Pročitajte još:

„Ono što je problem je što su ovakve situacije vrlo česte, i što nije redak slučaj da jedan roditelj odvede preko granice dete, a postojeći mehanizmi za vraćanje deteta su vrlo spori i nisu efikasni“, kaže Vasić i ističe da „imamo sliku čitavog sistema koji je zakazao.

I Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu se slaže da se ne radi o klasičnoj otmici, jer nije donesena odluka suda da su deca pripala majci, ali jeste propust institucija.

Dodaje i da je u drugim zemljama jako čest slučaj porodičnih otmica, kao i da se najviše zbog njih pokreće Amber alert, koji u Srbiji još nije zaživeo.

Međutim, Jurić poručuje, i da postoji Amber alert, procedura bi morala biti ista i ističe da se radi o „velikom propustu naših carinskih službenika, ne može se preći granica bez saglasnosti oba roditelja“.

BONUS VIDEO: Neko je jutros skočio sa Branka, reagovala policija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar