Partizan vs Dunajska Streda
Partizan vs Dunajska Streda Foto: Nova.rs

Nakon hapšenja vođe navijača Partizana Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, povelo se pitanje o tome ko bi mogao da bude novi pretendent na južnu tribinu. Kako saznajemo, pre samo nekoliko dana na jugu su viđene pristalice grupe "Alkatraz", ali i frakcije "Kićina braća", te je gotovo izvesno ko će predvoditi Grobare uoči nove sezone.

Na fudbalskoj utakmice Partizan – Dunajska Streda pre nekoliko dana, na južnoj tribini bilo je navijača koji su nosili majice „Grobari”, zaštitni znak grupe “Alkatraz”, a bilo je i onih sa natpisom „Brat Kića”, kojima se aludira na ubijenog navijača Ljubomira Markovića, zvanog Kića.

Pročitajte još:

Takođe, pre samo nekoliko dana na Partizanovoj utakmici viđen je Zoran Živanović Čegi, koji se prvi put na tribinima pojavio 80-tih godina.

Podsetimo, već mesecima se spekuliše ko će predvoditi Grobare, a najave da će grupa “Alkatraz” ponovo zagospodariti južnom tribinom su gotovo izvesne, međutim, još uvek nije poznato ko će biti vođa navijača.

Sumnju u to dodatno je podrilo prevremeno puštanje na slobodu jednog od vođa starog “Alkatraza” Đorđe Prelića. Prelić je služio zatvorsku kaznu zbog ubistva francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine.

On je pušten na poprilično nesvakidašnji način i to nakon što je Više javno tužilaštvo naprasno odlučilo da obustavi krivični postupak protiv njega, za događaj od pre 12 godina, a potom ga Apelacioni sud u Beogradu pustio na uslovni otpust.

Đorđe Prelić Foto: Privatna arhiva

Prelić je nakon ponovljenog suđenja 2018. godine pravosnažno osuđen za krivično delo teško ubistvo kao jedan od organizatora nereda koji su doveli do masovne tuče navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan – Tuluz, a u kojoj je stradao Taton.

Pročitajte još:

On je bio u bekstvu pet godina do hapšenja u Španiji i izručenja Srbiji 2014. godine. Prvom prvostepenom presudom Prelić je 2011. godine, dok je bio u bekstvu, u odsustvu bio osuđen na 35 godina zatvora kao organizator nereda navijača u kojima je stradao Taton, ali je tu kaznu umanjio Apelacioni sud i pravosnažno ga osudio na 15 godina zatvora.

Nakon ponovljenog suđenja u njegovom prisustvu, on je bio prvostepeno osuđen na 12 godina, ali je Apelacioni sud tu presudu preinačio i pravosnažno ga osudio na 10 godina zatvora. Za ubistvo Tatona, između ostalog, okrivljeni su upravo pripadnici „Alkatraza“, među kojima je i ubijeni Ljubomir Marković Kića.

Inače, proteklih meseci spekulisalo se da će Grobare predvoditi Miloš Radisavljević Kimi, koji se neko vreme nalazi u navijačkoj ilegali. Ipak, nakon puštanja Prelića, pojavila se sumnja da će on biti vođa Grobara na jugu.

Podsetimo, najistaknutije vođe starog “Alkatraza”, koji je svojevremeno bio strah i trepet na jugu, bili su Miloš Radisavljević Kimi, koji je označen kao prvi čovek, zatim Prelić, Ljubomir Kića Marković, Aleksandar Vavić i Damjan Šobić.

Najviše su dominirali Dorćolom, koji je bio njihova teritoriji.

BONUS video: Skandiranje Vučiću na utakmici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare