Alen Cigler o ubistvu Markovića: Čaba Der me doveo u zabludu

Hronika 08. feb. 202115:27
Podeli:
Čaba Der Foto: Milan Malíček / Borgis / Profimedia

Alen Cigler, optužen za saizvršilaštvo u ubistvu Nebojše Markovića na Banovom brdu 5. januara 2019. godine, danas je na suđenju detaljno izneo odbranu na mađarskom jeziku, tvrdeći da ga je Čaba Der doveo u zabludu tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda izvršio ubistvo i uvukao ga u teško krivično delo.

Deru se za saizvršilaštvo u Markovićevom ubistvu sudi u odsustvu, jer je u pritvoru u Budimpešti gde se protiv njega vodi postupak za ubistvo mađarskog biznismena u septembru 2018. godine, a pred beogradskim sudom ga zastupa advokat, koji mu je postavljen po službenoj dužnosti.

Pročitajte još:

Cigler je odbranu izneo uz pomoć sudskog tumača za mađarski jezik, odnosno iskoristio je pravo da iznese odbranu na maternjem jeziku, jer je u istrazi iznosio odbranu na srpskom, pa su neke njegove interpretacije pogrešno unete u zapisnik.

Prema Ciglerovoj odbrani, Dera je trebalo da kolima vrati u Suboticu, ali mu je on tražio da prethodno svrate „na Banovo brdo kod čoveka koji mu duguje pare“.

Dok su čekali ispred zgrade, prema navodima Ciglera, on je zaspao za volanom, a pošto se pojavio oštećeni Marković, Der je izašao iz kola sa torbom u ruci.

Onda je pucao, a Cigler tvrdi da je tek po njegovom povratku u automobil video da Der u ruci nosi pištolj.

Nakon toga su se posvađali, jer je Cigler bio ljut što ga je doveo u zabludu zloupotrebivši njegovo poverenje. On je sutradan uhapšen u Subotici u stanu svog prijatelja koji će biti svedok na jednom od narednih suđenja.

Na sledećem suđenju koje je zakazano za 26. mart, svedočiće Ciglerova nevenčana supruga Melinda. Cigler se nalazi u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, a saslušanje Dera u vezi sa ovim ubistvom trebalo bi da se obavi putem međunarodne pravne pomoći.

Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je ižručen Mađarskoj. Derova i Ciglerova žrtva, Marković, navodno je ubijen slučajno.

Prema pisanju medija, njihova meta je zapravo bio njegov šurak Aleksandar Šarac, koji sredinom oktobra 2020. preminuo u bolnici nakon što je u sred dana upucan u garaži Tržnog centra Ušće na Novom Beogradu.

Šarac je ispitan ranije kao svedok u istrazi, a za njegovo ubistvo osumnjičen je Lazar Ilić koji je nedavno uhapšen u Budvi, zbog sumnje da je planirao likvidaciju kednog lokalca.

Der i Cigler se terete za krivična dela teško ubistvo u saizvršilaštvu i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Ubistvo Markovića zabeleženo je kamerom sa okolne zgrade, koji će biti izveden kao dokaz n a suđenju.

Na snimku se vidi kako zastaje automobil iz kojeg izlazi muškarac u beloj jakni, izvlači pištolj iz torbe i puca u njega, potom ulazi u vozilo i beži u nepoznatom pravcu.

Der je pre nepune tri godine izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije koja ga traži zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula. Tereti za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića, a sumnja se da je on vozio automobil „punto“ kojim se Der dovezao i pobegao sa mesta zločina. I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar