Mural Ratko Mladic
Aida Ćorović, Mural Ratko Mladić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Privođenje aktivistkinje Aide Ćorović, koja je juče gađala mural haškog ratnog osuđenika Ratka Mladića, izazvalo je puno pažnje u javnosti, a nju su u stanicu policije odveli policajci u civilu. Na društvenim mrežama povela se polemika o tome koja su ovlašćenja službenika MUP u civilu, kao i da li oni imaju prava da vam zatraže podatke ukoliko pre toga ne pokažu legitimacije, a kako saznaje Nova.rs, policajci su dužni da vam pokažu svoje isprave, jer u suprotnom možete da ih prijavite Sektoru unutrašnje kontrole (SUK).

Kako saznajemo, policajci u civilu su dužni da vam pokažu svoje legitimacije pre nego što vam zatraže isprave na uvid. Građani, i pored toga što se službenici predstave kao policajci, imaju prava da im traže njihove službene legitimacije kako bi se uverili u istinitost predstavljanja.

Pročitajte još:

Advokat Nenad Janković za Nova.rs ističe da je to neophodno da se čini, jer bi se u suprotnom svaki građanin na ulici mogao predstaviti kao službeno lice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

„Uniformisani policajci, kojima imena stoje na pločicama, ne moraju da vam pokazuju legitimaciju. Sa druge strane, pripadnici policije koji su u civilu moraju da vam pokažu njihove isprave prilikom legitimisanja. Vi imate prava da tražite, a oni su dužni da to učine i da vam pokažu. U suprotnom, građaninu bi mogao da priđe bilo ko, da se predstavi kao policajac, i zatraži isprave. Možete da zamislite do kakvih bi zloupotreba dolazilo u tom slučaju“, ističe Janković.

Kako navodi, građani su, takođe, dužni da policajcima pokažu svoja dokumenta, odnosno isprave.

„Ukoliko je sve u redu, policajci građanima vraćaju isprave i puštaju ih da nastave svojim putem. Moram da istaknem da građani, kojima policijskih službenici nisu pokazali isprave, imaju prava na prigovor. Mogu da prijave pomenutog službenika Sektoru unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon čega oni mogu da pokrenu odgovarajuće korake“, dodaje Janković.

Mural Ratko Mladic
Aida Ćorović, Mural Ratko Mladić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako saznajemo, reč je o pritužbenim zahtevima.

Sa druge strane, Ćorovićevoj za pomenuti postupak preti prekršajna prijava. Reč je o delu remećenje javnog reda i mira za koje se izriču uglavnom novčane kazne.

Pročitajte još:

Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana došlo je do incidenta na mestu na kome je postavljen mural Ratku Mladiću. Kako je naš portal ranije pisao, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji najavila je za jučerašnji dan, pa otkazala uklanjanje murala osuđenom haškom zatvoreniku Ratku Mladiću i to zbog toga što je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo skup.

Skup je bio prijavljen policiji, ali je morao biti otkazan, jer su organizatori iz MUP Srbije primili rešenje o zabrani skupa. U obrazloženju se navodi da bi moglo doći do “međusobnog fizičkog sukoba zbog okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu”.

Kako je naš portal danas pisao, u Njegoševoj ulici uništen je mural posvećen Ratku Mladiću. Iza uništavanja murala, kako saznaje Nova.rs, stoji predstavnik SDPS-a Đorđo Žujović.

BONUS video: Privođenje Aide Ćorović

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare