Afera Perišić: Nakon 18 godina presuda 5. februara

Hronika 29. jan. 202115:44
Podeli:
Foto: EPA PHOTO EPA/SASA DJORDJEVIC

Viši sud u Beogradu zakazao je za petak, 5. februar, izricanje prvostepene presude nekadašnjem načelniku Generalštaba, penzionisanom generalu Momčilu Perišću i još dvojici optuženih za špijunažu, koje se inače odvijalo bez prisustva javnosti radi zaštite vojnih tajni.

Presuda će međutim biti javno objavljena u zgradi Specijalnog suda.

Ovo će biti prva prvostepena presuda u ovom slučaju, nakon više od 18 godina od pokretanja postupka, još 2002. godine.

Inače, sud je javnost isključio na početku suđenja na zahtev tužilaštva, a radi čuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.

Osim Perišića, u tom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.

Postupak za „špijunsku aferu“ pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za „odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru“, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar