Foto: Facebook

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na godinu dana kućnog zatvora mašinistu roto štampe Igora Stamenkovića povodom optužbi da je neovlašćeno iz štamparije uzeo testove iz matematike za malu maturu za 2018/2019. godinu.

S obzirom da su testovi iz matematike bili „provaljeni“, došlo je do odlaganja polaganja testa iz matematike za dva dana.

Pročitajte još:

Stamenkovć je osuđen za krivično delo povreda tajnosti podataka, a Apelacioni sud mu je kaznu od godinu dana zatvora preinačio u kaznu od godinu dana kućnog zatvora bez elektronskog nadzora, mavodi se u odluci Apelacionog suda koja je danas objavljena.

Njemu je izrečena i mera bezbednosti – zabrana obavljanja poslova za rukovanje podacima koji predstavljaju tajne podatke od osam godina.

Stamenković je osuđen jer je 14. juna 2019. godine, u Beogradu, neovlašćeeno “nepozvanom” licu učinio dostupnim podatke do kojih je na drugi način došao, a koji predstavljaju tajne podatke sa oznakom tajnosti „INTERNO“ – testove završnog ispita iz matematike za školsku 2018/2019 godinu, navodi sd u presudi.

On je u prostorijama u štampariji, dok je obavljao poslove mašiniste – roto štampe, iskoristio momenat zastoja mašine u procesu štampanja, te je pazeći da ga ne primete pripadnici policije koji su bili prisutni, neovlašćeno uzeo završne testove, stavio ih u donji deo trenerke.

Potom ih je prosledio članu svoje porodice-sinu, koji je potom preko „Instagrama“ to dalje prosledio drugim licima.

Po nalaženju Apelacionog suda, u delu odluke o kazni, pravilno je prvostepeni sud od olakšavajućih okolnosti za okrivljenog cenio njegov raniji život i porodične prilike, dok je od otežavajućih okolnosti cenio jačinu povrede zaštićenog dobra, odnosno da je došlo do odlaganja polaganja završnog ispita iz matematike na teritorije Republike Srbije.

Međutim, Apelacioni sud smatra da su ispunjeni uslovi da okrivljeni izdržava kaznu zatvora u prostorijama u kojima stanuje jer se u konkretnom slučaju može očekivati da će se i na taj način ostvariti svrha kažnjavanja.

Stameković je tokom suđenja negirao krađu testa iz špamparije, tvrdeći da je uzeo samo jedan prazan beli papir kako bi ga upotrebio umesto tolet papira, nakon što mu je pozlilo.

Tokom suđenja utvrđeno je da na snimku sa kamere iz objekta fali 20 minuta materijala, a saslušani svedoci nisu umeli da objasne kako i zbog čega.

BONUS video: Opasnost od požara tokom leta

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)