Foto: Printscreen/Facebook/Miroslav Parovic

Ivan Kontić (30), optužen za pokušaj ubistva Miljana Mandića 24. avgusta 2020. godine u Novom Sadu, negirao je juče delo koje mu se stavlja na teret. Njegov branilac, advokat Dejan Dubajić, kaže za naš portal da se nada da će sud odoleti pritisku medija, i da će doneti odluku na raspoloživim dokazima.

Na pripremnom ročištu koje je juče bilo zatvoreno za javnost, prema saznanjima Tanjuga, Kontić je negirao pokušaj ubistva, dok su isto učinila i dvojica optuženih O. L. i L. V.

Branilac prvooptuženog Ivana Kontića, advokat Dejan Dubajić kaže za naš portal da su na jučerašnjem pripremnom ročištu prvi put imali priliku da iznesu pred sudom stavove odbrane u vezi činjeničnih i pravnih pitanja, bez ometanja od strane organa postupka i da je prvi put zapisnik sačinjen tačno i nepristrasno bez očigledne tendencije ka malicioznoj interpretaciji svega što je rečeno u korist odbrane, kao što je do sada bio slučaj pred tužilaštvom.

„Odbrana Kontića ne osporava da je kritičnom prilikom došlo do tuče između Kontića i oštećenog, ali ceneći sve okolnosti pod kojima se desio ovaj krivično pravni događaj, ni u kom slučaju se ne može raditi o krivičnom delu ubistva u pokušaju, jer za to ne postoje dokazi niti objektivni uslovi inkriminacije, a na šta je ukazano sudu navođenjem konkretnih činjenica iz predmeta i pozivanjem na dokaze koje je tužilaštvo potpuno izostavilo kao da ne postoje u ovom krivičnom predmetu, iako su prema odredbama ZKP imperativnog karaktera jasno obavezani da postupaju na način na koji će nepristrasno razmotriti i ceniti dokaze koji idu, kako na štetu okrivljenog, tako i u korist istog“, navodi Kontićev branilac.

Dodaje i da je zaista neverovatno da uprkos činjenici postojanja dokaza u ovom predmetu na osnovu kojih se na nesumnjiv način utvrđuje da kritičnom prilikom ostečenom život nije bio u opasnosti, Kontića ipak drže u pritvoru duže od godinu dana za navodni pokušaj ubistva.

„Nažalost, do sada je ovaj predmet vođen pod očiglednim uticajem medija, a usled čega je zbog stalnog kršenja prezumpcije nevinosti, afektivno obojeno tužilaštvo potpuno neosnovano nametnulo pravnu kvalifikaciju za koju nemaju dokaza, a sve u strahu od osude javnog mnjenja. Verujem da će ovaj sud odoleti pritisku medija i da će uzeti u obzir sve dokaze i ceniti ih na zakonit način i da će nakon toga biti doneta sudska odluka koja će se zasnivati samo na raspoloživim dokazima, a ne na paušalnim, neosnovanim i zaista neprofesionalnim stavovima kao što je bio do sada slučaj sa tužilaštvom“, zaključuje advokat Dubajić.

BONUS VIDEO: Ovako su uhapšeni otmičari „kavčanina“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare