Jelena Zorić Foto:Nova S

Advokat Dragoljub Đorđević izjavio je u Danu uživo, govoreći o pretnjama upućenim reporterki N1 Jeleni Zorić, da "konstatuje da je njen osećaj da se oseća ugroženo". "Vrlo simptomatično je da je to rečeno kada su se svi udaljili i kada je Zorić ostala sama, pripremajući još neke kadrove da snimi za izveštaj. Uzimajući u obzir sve okolnosti, potpuno je normalno da se ona oseća ugroženom, sa stanovišta njene lične bezbednosti", kaže Đorđević.

Reporterki N1 Jeleni Zorić upućene su pretnje ispred Specijalnog suda u Beogradu, zbog izveštavanja o slučaju Jovanjica.

Advokat Dragoljub Đorđević kaže da se Zorić obratila njegovoj advokatskoj kancelariji i da je u tom trenutku bila „dosta uzbuđena“.

„Rekla je da je doživela nešto što ona smatra ugrožavanjem njene lične bezbednosti, onda je opisala događaj – da joj je kada se razišla gužva prišao kolega Svetislav Bojić i rekao joj kako je on navodno veliki prijatelj gospodina Koluvije i kako je on dobar čovek i veliki vernik i, uprkos tome što mu je branjenik rekao da mu ‘gospođica Zorić pravi haos svojim izveštavanjem’, on se moli za njeno zdravlje, kao što se moli i za zdravlje tužioca, i za zdravlje načelnika koji ga je uhapsio“, kaže Đorđević.

Zorić je, kaže on, rekla da se „obratila radnom telu kojim predsedava Veran Matić, da su oni odmah reagovali i da su je uputili da se obrati institucijama“.

„Ona je podnela krivičnu prijavu. Reagovali su promptno u Upravi kriminalističke policije, preuzeli su sve neophodne radnje. Danas je i nadležno, Drugo osnovno javno tužilaštvo preuzelo sve neophodne radnje kako bi do kraja bile rasvetljene sve činjenice oko ovog slučaja“, kaže on.

Na pitanje koliko je to ozbiljna pretnja, kaže da „postoje dva segmenta“.

„Prvi je subjektivni osećaj nekoga ko oseća da mu se preti. Ona je, ono što je za mene vrlo karakteristično, rekla da se od svoje devete godine bavi novinarstvom i da je uvek doživljavala i uvrede i svašta i da smatra da je to nešto što mora da otrpi, ali da je ovo prvi put da je podnela prijavu u svojoj karijeri. Ja konstatujem da je njen osećaj da se oseća ugroženom“, kaže.

Rekla je, kaže on, da je jako zabrinjava činjenica da se „Koluvija moli za njeno zdravlje, za zdravlje javnog tužioca i zdravlje inspektora koji ga je uhapsio“.

„Ne voli što se našla u toj grupi. Nakon toga joj je rekao i ‘zamisli, evo danas je ovoliko falilo da mu ukinu pritvor’. Tužilaštvo je već danas reagovalo, ocenjujem kao veoma ozbiljan rad institucija, i naložilo preduzimanje određenih radnji“, kaže Đorđević.

„Simptomatično da je to rečeno kada je Zorić ostala sama“
Prema njegovim rečima, svako narušavanje kodeksa profesionalne etike advokata odmah po saznanju ili prijavi sankcioniše disciplinski sud nadležne advokatske komore.

„Vrlo simptomatično je da je to rečeno kada su se svi udaljili i kada je Zorić ostala sama, pripremajući još neke kadrove da snimi za izveštaj. Uzimajući u obzir sve okolnosti, potpuno je normalno da se ona oseća ugroženom, sa stanovišta njene lične bezbednosti“, kaže Đorđević.

Kako je rekao, mora da napomene da je ona i rekla „da je baš u vezi sa njenim izveštavanjem u tom predmetu doživljavala masu uvreda“.

„Ovo predstavlja, prema njenom mišljenju, kap u prepunoj čaši i morala je da reaguje. To se dogodilo kao posledica svega onoga što se dešavalo iz dana u dan povodom toga“, kaže on.

Za očekivati je, dodaje, da će tužilaštvo sprovesti svoj postupak.

„Društvo pre svega treba da bude upoznato sa tim da se nešto tako dogodilo. Sama činjenica da se novinar zbog posla kojim se bavi osetio ugroženim, mislim da su to stvari koje ozbiljno treba da zabrinu one koji su donosioci odluka u ovom društvu i da podsete da se te stvari što manje dešavaju, jer ne mogu da se ne dešavaju, uvek će se dešavati nažalost“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar