Foto:-Stock_natasa_rajakovic; dragan Mujan/Nova.rs; E-Stock_milos_rafailovic

Pred Specijalnim sudom u Beogradu u toku je suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću, kao i pripadnicima njihove kriminalne grupe sačinjene od njihovih supruga Bojane i Tanje, Belivukove tašte Snežane Đorđević kao, kao i Filip Ivanovski sa svojom suprugom jer se sumnja da su prali novac stečen kriminalom. U okviru istrage protiv ove grupe, svoj iskaz je dala Tanja Miljković, govoreći o poreklu novca koji je posedovala. Kako je ispričala, bila je nezaposlena, živela je od pomoći situirane rodbine, a 200.000 evra za kupovinu stana ona i Makro su dobili na svadbi u Metropolu za koju ne zna ko je organizovao i platio.

Tanja Miljković je tokom istrage, iznoseći svoju odbranu, negirala krivična dela koja joj se stavljaju na teret. Dajući lične podatke, izjavila je da je nezaposlena i da se izdržava od pomoći prijatelja i rodbine.

„Vezano za stan u čiji otkup je krenula, navela je da se udala 2015. godine i da su ona i Marko dobili 200.000 evra gotovog novca na svadbi. Polovinu tog novca je uzela za sebe, a drugu polovinu je Marko zadržao za sebe. Od tog novca je htela da kupi svoju prvu nepokretnost i dala je 100.000 evra za stan u Ulici Živka Davidovića, a trebalo je da isplati ostatak od 150.000 evra. Tokom vremena je štedela novac od rodbine i roditelja, ne zzna koliko je bilo ušteđeno,nekih 50-60.000 evra sa kojima je planirala da isplati stan do kraja“, navodi se u okviru njenog iskaza u optužnici u koju smo imali uvid.

Tanja Miljković Foto: N1

Na pitanje tužioca izjavila je da je čekala pet godina da krene u kupovinu stana jer je imala porođaje i prolazila je kroz neke stvari koje su joj bile bitnije od stana.

„Novac se za to vreme nalazio kod nje u kući, u Čačanskoj ulici. Marko i ona žive tamo već nekih pet godina sigurno, a vlasnik je bio Markov deda, pa je posle smrti stan ostao Markovom ocu. Nije joj poznato da li je pre toga natoj parceli bio neki drugi objekat. Kuću je uglavnom opremio Markov pokojni dea. Nije sigurna ko i kad je ugradio video-nadzor u kuću“, navodi se u iskazu Tanje Miljković.

Foto:E-Stock_milos_rafailovic; Filip Krainčanić/nova.rs

Nije joj takođe poznato ni da je Marko imao neke satove Roleks i Brajtling, u stvari seća se nekog starog Brajtlinga, ali nezna kako je nabavljen.

Pre nego što je postala nezaposlena, kako je Tanja Miljković ispričala, radila je u Pink taksiju i zarađivala između 30.000 i 50.000 dinara mesečno, plata je, kaže, dosta varirala. Prethodno nije nigde bila zaposlena.

„Marko je radio obezbeđenje za klubove i splavove, to je sve što joj je poznato. Ne zna da li je njen suprug radio nešto u FK Partizan. Što se tiče njihove svadbe, ona je bila organizovana u Metropolu i tamo je bilo nešto više od 300 zvanica. Nije joj poznato ko je organizovao svadbu, niti ko je plaćao svadbu, Marko je vodio računa oko toga, Novac od svadbe su dobijali u kovertama i koliko se seća, tu je bilo nekih 200.000 evra“, navodi se u iskazu.

Stan je, kako je ispričala, htela da uzme da bi imala nešto svoje, početnih 100.000 evra je bilo od svadbe, a ostalo je dobijala od tetke i teče iz Pariza, rođene sestre i majke iz Splita i tatine rođene sestre, svi su, kaže, situirani.

„Takođe su je pomagali i roditelji. Nema saznanja odakle je novac koji je od Marka oduzet prilikom njegovog hapšenja, nije joj poznato ništa oko toga. Ne zna ni kako je Markov deda stekao stanove, Marko joj je samo rekao da je to njegov deda kupio. Zna da Markov deda i Marko imaju neku rodbinu u Švajcarskoj, ali nije upućena oko toga detaljnije. Nema putničko motorno vozilo, a što se Marka tiče, zna da se on menja sa drugarima oko automobila. Ne može da pojasni šta njima Marko daje kad kaže da se menja sa drugarima. Nije joj poznato da su od Marka oduzeta tri putnička motorna vozila prilikom njegovog hapšenja i ne zna odakle su ta vozila“, ispričala je Tanja Miljković, a tužilaštvo je ocenilo da njena odbrana nije u skladu sa prikupljenim dokazima.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs, Stefan Tomasevic/ATAImages

Porodična krimi-grupa

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Belivukovu i Miljkovićevu grupu, sastavljena mahom od osoba iz njihove bliske okoline – supruge, tašta Snežana Đorđević, njihov „pajtos“ Filip Ivanovski sa svojom suprugom Majom Milutinović – tereti se da je u periodu od 2015. do 2020. godine izvršila više krivičnih dela pranje novca.

Okrivljeni pripadnici ozloglašenog klana novac su ulagali u nekretnine, skupocene predmete, ali i automobile. Prilikom hapšenja kod njih je zaplenjen novac, ali se pretpostavlja da to nije ni deo novca koji su proteklih godina „zaradili“ činjenjem krivičnih dela. Pored ostalog, Miljković se tereti da je novac stečen kriminalom davao svome sada pokojnom, dedi Miladinu Miljkoviću, koji je znao da njegov unuk nema zakonitih primanja, navodi se u optužnici. Stariji Miljković je potom kupovao imovinu u ime unuka, sa namerom da prikrije ko je stvarni vlasnik.

„Reč je o trosobnom stanu u Čačanskoj ulici koji je Miladin Miljković avgusta 2015. godine uzeo i koji je prodavcu plaćen ukupno 83.000 evra na ruke. Dva meseca kasnije, Miladin je na svoje ime kupio stan na Paliluli u iznosu od 42.000 evra. Juna narednog godine, Miladin je kupio četvorosoban stan na Paliluli u iznosu od pet miliona dinara“, navodi se u optužnici.

Miljković se sa suprugom Tanjom tereti i da je od novca stečenog kriminalnim putem kupio stan u Ulici Živka Davidovića, koji je plaćen 99.613 evra. Miljković se tereti i da je od kriminalnog novca kupio satove Roleks, jedan vredan skoro dva miliona dinara i drugi vredan 444.569 dinara, ali i Brajtling vredan 260.908 dinara.

„Voleo bih da čujem razgovor Vučića i Terzića“

Belivuk je tokom istrage, braneći se od optužbi, izjavio pored ostalog i damu nije jasno kako su transkripti razgovora sa njegovom suprugom dospeli u javnost.

„Upitao je i da li se to čini i drugim građanima Srbije jer bi on voleo da čuje razgovora između Aleksandra Vučića i Zvezdana Terzića, ili bi trebalo da veruje Aleksandru Vulinu da u njima nema ničeg kompromitujućeg“, navedeno je u njegovom iskazu u optužnici.

Foto: Srđan Stevanovic/Starsport; Zoran Lončarević

Podsećanja radi, pripadnicima kriminalne grupe Belivuk i Miljković sudi se pred Specijalnim sudom u Beogradu po optužbama da su počinili sedam ubistava, silovanje, otmice, trgovinu drogom i oružjem i druga teška krivična dela.

Bonus video: Suđenje Belivukovom klanu počinje ispočetka, da li će to usporiti proces

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare