Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, njihovih supruga Bojane Belivuk i Tanje Miljković, Filipa Ivanovskog, njegove nevenčane supruge Marije Milutinov i Snežane Đorđević, inače majke Bojane Belivuk, zbog više krivičnih dela pranja novca u periodu od 2015. do 2020. godine. Reporteri “Nove” obišli su ove nekretnine i otkrili šta se sada u njima nalazi.

Tanja Miljković i Bojana Belivuk su u decembru 2021. bile privedene povodom istrage koja je sprovedena zbog pranja novca. Tanja je privedena u porodičnoj kući Miljkovića, koja se nalazi u Čačanskoj ulici na Zvezdari, a koja je opasana visokim zidinama sa šiljcima. Bojana Belivuk privedena je iz porodičnog doma u Ulici Živka Davidovića.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Tik do Miljkovića, kuću u Čačanskoj ulici gradio je i Belivuk, ali nije uspeo da je završi pre odlaska u pritvor. Međutim, radovi na njegovoj kući nisu stali od kako je uhapšen, a vilu „krase“ i kamere sa senzorima osetljivim na pokret, koje se okreću do 180 stepeni i prate svaki korak prolaznika.

Velja Nevolja sazidao svoju „tvrđavu“

Ova dva zdanja, zidana po ugledu na zloglasni „zemunski klan“, prozvana su „malom Šilerovom“ zbog sličnosti sa nekadašnjim grandioznim zdanjem zloglasnog „zemunskog klana“ u Šilerovoj ulici u Zemunu koje je srušeno do temelja u operaciji „Sablja 2003.“

Ova „mala Šilerova“ ima nekoliko spratova izlivenih u betonu, a stavljena su blindirana stakla. Prema nezvaničnim saznanjima, unutar kuće napravljen je navodno i hodnik koji spaja ova dva zdanja.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Bojana i Veljko Belivuk su samo za stan u Živka Davidovića platili oko 132.000 evra u gotovini, dok su za građevinsko zemljište na periferiji Beograda, tačnije u Vrčinu, dali 10.000 evra.

Na zidovima po celom Učiteljskom naselju u Beogradu od samog hapšenja ove grupe osvanuli su grafiti podrške Velji Nevolji i Maretu Mesaru, a pogotovu na uglu Čačanske i Kozarčeve, Opatijske, u Ulici Živka Davidovića.

„Velja naš brat”, „Izdržite, Principi”, „Kopači, izdržite!”, „Sloboda”, „Ništa nisi skrivio”, samo su neki od grafita koji „krase” zidove oko zgrade u kojoj je zloglasni Belivuk bio prijavljen. Dokaz da je reč o „svežim” porukama je i to što je i dalje moguće videti one starije grafite, koji su prekrečeni.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Krnjača stecište „bosova“ klana

Na spisku nepokretnosti nalaze se i tri parcele u beogradskom naselju Krnjača, u Ulici Grge Andrijanovića.

Takođe, u pomenutoj ulici nalazi se i porodična kuća Miljkovića, tačnije plac i kuća Miljkovićevih roditelja, koju je od momenta kada je uhapšen, povremeno obilazio njegov otac Milorad.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Maretova roditeljska kuća nalazi se u blizini kanala, punog žabokrečine, u čijem je nastavku i porodični dom braće Miloša i Marka Budimira, koji sada imaju status okrivljenih u postupku.

Da je nekad ovde boravio jedan od glavnih „bosova“ klana, govore i grafiti na početku ulice, kao što je “Grobari Padinjak”, ali koji je prešaran više puta.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Mare Mesar izdavao stan i na Karaburmi

Marko Miljković zvani Mare Mesar pre samo nekoliko godina oprao je i džak para stečenih kriminalnim radnjama tako što je kupio i luksuzan stan na Karaburmi.

Kako nezvanično saznajemo, ovu skupocenu nekretninu od 137 metara kvadratnih, koja se i dan-danas vodi na njegovog oca, platio je više od 200.000 evra. U ovom četvorosobnom stanu porodica Miljković nije živela, već ju je desna ruka Velje Nevolje iznajmljivao firmama. Prema podacima sa sajtova koje se bave iznajmljivanjem stanova, Miljković je tražio mesečni zakup od 600 evra. Stan su kupili 2019. godine.

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, Filip Ivanovski
Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Veljin čovek kupio stan u Pančevu

U istrazi protiv Velje Nevolje, Marka Miljkovića i njihovih bližnjih, nalazi se i ime Filipa Ivanovskog i njegove supruge Marije Milutinov.

Kako se navodi, on je osumnjičen da je novac nabavljao kao jedan od pripadnika organizovane kriminalne grupe, a u gotovini je u više navrata davao svojoj vanbračnoj supruzi, koja je novac dalje ulagala u banku radi kupovine nepokretnosti. Ovaj bračni par je kupio stan u Pančevu, po ceni od 73 865 evra, za koji stan je preko banke isplatila novac Marija Milutinov.

Inače, nakon pada kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, u Pančevu je izvršena racija kada su privođeni brojni pripadnici navijačke grupe “Principi”, a pojedine informacije iz istrage su ukazivale da su Belivuk i Miljković u tom gradu imali brojnu ekipu, koja je delovala pod okriljem navijačke grupe, te i da su planirali da uđu u posao sa nekretninama, ali i da je Belivuk postao vlasnik lokalnog FK Dinamo.

Klanu preti oduzimanje imovine

Podsetimo, prošle godine je pokrenuta istraga protiv Velje Nevolje, njegove supruge Bojane Belivuk, njene majke Snežane Đorđević, Marka Miljkovića i njegove žene Tanje Miljković, Filipa Ivanovskog i njegove supruge Marije Milutinov.

U optužnici je predloženo trajno oduzimanje imovine – više nepokretnosti na teritoriji Beograda i Pančeva, veći broj skupocenih vozila i satova kao i gotovog novca koji su pronađeni i oduzeti od okrivljenih, a za koje Javno tužilaštvo za organizovani kriminal smatra da su predmet pranja novca.

Takođe, u optužnici je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo produženje mere zabrane napuštanja boravišta za okrivljene Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Mariju Milutinov i Snežanu Đorđević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar