Foto: Arhiva

Zbog nestanka 200 kilograma kokaina iz stana u Valensiji 2014. godine, rat crnogorskih klanova - škaljarskog i kavačkog - nastavljen je i u 2020. godini. Ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, ali i likvidacija Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu, nanele su ozbiljne posledice po funkcionisanje škaljarskog klana, budući da su oni označeni kao vođe, odnosno glavni logističari tog klana. Sa druge strane, škaljarci su pokušali da uzvrate ubistvom Radoja Zvicera, ali se taj atentant u Kijevu završio neuspehom. Iako kavčani u ovoj monstruoznoj igri "vode", te se čini da su škaljarci u "nokdaunu", sukob na ulicama gradova u regionu verovatno će se nastaviti i u Novoj godini, premda se čini da je ishod sukoba izvestan.

Prema podacima iz Crne knjige, koja je baza ubistava izvedenih od 2012. godine na teritoriji Srbije i Crne Gore, a koja je zajednički projekat KRIK-a i Radija Slobodna Evropa, broj mafijaških likvidacija tokom 2020. godine u ove dve države bilo je 11. Međutim, ono što je značajnije za rat škaljarskog i kavačkog klana, jesu likvidacije koje su počinjene na teritoriji država koje nisu Srbija i Crna Gora.

Naime, početkom godine, tačnije 19. januara, u Atini su likvidirani Igor Dedović i Stevan Stamatović, dok su sa suprugama i decom sedeli u restoranu.

Igor Dedović Foto: MUP Srbije

To je bio jedan od najtežih udaraca koji je škaljarski klan primio u 2020. godini, ali daleko od toga da je jedini. Naime, Dedović je zajedno sa Igorom Vukotićem, označen kao vođa škaljarskog klana, a za njim je bila raspisana poternica zbog pokušaja dvostrukog ubistva, Vojina Stupara i Miloša Radonjića, krajem marta 2016. godine u Kotoru.

Pročitajte još:

Dedović je važio za strah i trepet u crnogorskom podzemlju i važio je za organizatora šverca kokaina, a bio je i vlasnik lanca picerija „Pronto“. Stamatović je bio njegov dobar prijatelj, i prema nekim medijskim navodima, važio je za čoveka od poverenja Dedovića.

Na meti kavčana, deset dana nakon likvidacije Stamatovića i Dedovića, našao se i Igor Krstović, kada je u naselju Balijače u Podgorici, na njega pucano dok je vozio automobil marke „mercedes“. Na njega je ispaljeno više od 20 metaka, a nakon lečenja u Crnoj Gori, prebačen je avionom u nemački grad Hanover, gde je nastavio lečenje. Potom je dve nedelje kasnije helikopterom prebačen na lečenje u Tursku.

Za pokušaj ubistva Krstovića, optuženi su Vidoje Stanišić i Dragiša Bulatović, koji, kako su naveli iz tužilaštva Crne Gore, nisu imali lični motiv da ubiju Krstovića, što upućuje na zaključak da je izvršenje tog krivičnog dela rezultat kriminalne organizacije.

Stanišić je, prema operativnim podacima policije, blizak sa kavačkim kriminalnim klanom.

Škaljarci su pokušali da uzvrate 26. maja u Kijevu, kada se na meti našao navodni vođa suprotstavljenog, kavačkog klana, Radoje Zvicer.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

U napadu, Zvicer je primio pet metata ali je uspeo da preživi zahvaljujući svojoj supruzi Tamari, koja je u trenutku napada izvadila pištolj i krenula da puca na napadače.

Foto: detective-info.com.ua

Za napad na Zvicera, u Odesi su uhapšeni crnogorski državljani Stefan Đukić i Emil Tuzović, kao i srpski državljani Milan Branković i Petar Jovanović, koji su, kako je rekao šef Nacionalne policije Ukrajine, stigli u tu državu početkom maja. Oni su unapred kupili vozila, automatsko oružje i organizovali nadzor nad budućom žrtvom.

Prema evidenciji policije, Đukić i Tuzović su bliski barskoj grupi koju predvodi Alan Kožar.

A upravu se Kožar, zajedno sa Damirom Hadžićem našao na meti napadača sredinom jula na ostrvu Krf u Grčkoj. U njih dvojicu ispaljeno je oko 30 metaka, ispred vile koju su na Krfu iznajmili, a kako su tada prenosili Grčki mediji, treća osoba je za njih dvojicu, mesec dana ranije, iznajmila vilu  u kojoj su boravili.

Alan Kožar Foto: Savo Prelević/Vijesti

Ista grupa ljudi, najverovatnije je odgovorna i za likvidaciju u Atini, ali i ovu na Krfu.

„Način na koji je izvršena likvidacija, automatske puške, više oružja… Sve upućuje na to da je u pitanju uigran tim, koji funkcioniše kao vojna jedinica. U Atini je na snimku viđen jedan od napadača kako ne puca, već samo vodi akciju, dok trojica drugih rešetaju Dedovića i Stamatovića“, rekli su tada iz policije.

Iz policije su novinarima saopštili da su, po svemu sudeći, počinioci dvostrukog ubistva detaljno poznavali kretanje žrtava, odnosno da su ih izvestan period pratili, te da su precizno planirali njihovu likvidaciju.

Kod Kožara i Hadžića su posle ubistva pronađena falsifikovana dokumenta u kojima su imali slovenački identitet.

Napad na Krfu, dovodio se u vezu sa neuspelom likvidacijom Zvicera u Ukrajini, jer je ubijeni Hadžić bio jedan od glavnih organizatora ubistava škaljaraca, a dovodio se u vezu i sa likvidacijom Davorina Baltića, januara 2018. godine na Vračaru, koji je važio za desnu ruku Radoja Zvicera.

Kožar i njegova grupa, sa druge strane, bio je bliski saradnik Luke Bojovića.

Mesec dana nakon likvidacije na Krfu, u medijima se pojavila informacija da se u redovima škaljarskog klana nalazi doušnik, koji je otkrivao informacije o vođama škaljaraca koji su likvidirani.

Naime, grčka policija je tokom uviđaja u vili u kojoj su boravili ubijeni Kožar i Hadžić pronašla DNK treće osobe, koja je misteriozno nestala i kojoj se zatim gubi svaki trag iako su neke informacije govorile da se ta izvesna osoba pojavila u Španiji.

Škaljarci su upravo posle saopštenja policije da postoji trag treće osobe koja je bila toliko prisna sa ubijenim Kožarom i Hadžićem suzili krug osumnjičenih i  krenuli u lov na „cinakaroša“.

Prema nepotvrđenim saznanjima novinara Nova.rs iz avgusta,  posle naznaka da je za informacije o dojavi gde se kriju visokorangirani članovi klana dobio milion evra, sumnji o kome se radi više nije bilo, pa su ga posle jurnjave kroz nekoliko evropskih zemalja sustigli i mučili do smrti tako što su mu odsekli prste, a šrafcigerom izvadili oči, pre nego što je ubijen.

„Priča o cinkarošu krenula je nekoliko dana posle zločina na Krfu. U toj verziji koja izlazi iz podgoričkog podzemlja utvrđeno je da je taj muškarac bio u samoj vili, gde je i nađen njegov DNK. Takođe, utvrđeno je da je bio u telefonskom kontaktu sa ubijenim Stevanom Stamatovićem u mesecima neposredno pre nego što su Stamatović i Dedović likvidirani u restoranu u Atini. I prosto, on se tu pokazao kao ključna karika njihove logistike i skrivanja“, kazala je za Novu.rs, Tamara Marković Subota, novinarka koja se već duže vreme bavi ratom dva crnogorska klana.

Ona je tada dodala da je lov škaljaraca, prema njenim saznanjima,  nastavljen u Španiji, gde je navodno prema pričama iz podgoričkog podzemlja, lociran “cinkaroš”, kome se upravo u ovoj zemlji, u kojoj je i počeo rat dva crnogorska klana, gubi svaki trag.

A u Španiji je mesec i po dana pre likvidacije na Krfu, ubijen Miloš Peruničić, član škaljarkog klana, odnosno barske grupe Alana Kožara.

Miloš Peruničić Foto: pirivatna arhiva

Peruničić je ubijen 2. juna nedaleko od centra Marbelje dok je šetao, a naočigled mnogobrojnih svedoka, prišao mu je muškarac obučen u mornarsko odelo i ispalio nekoliko hitaca u njega.

Kod Peruničića su pronađene falsifikovane isprave BiH na ime Slaviša Z, a proverom identiteta utvrđeno je da je Peruničić odranije dobro poznat pravosudnim organima Španije, Srbije i Crne Gore.

Nedugo zatim, španska policija uhapsila je Beograđanina Nemanje S. (22), Duška Š. (29) i Nikole D. (33), zbog sumnje da su ubili Peruničića, a
španski sud odlučio se u javnosti ne smeju iznositi detalji o trojici osumnjičenih za ubistvo.

Španski sud odlučio da se u javnost ne smeju iznositi detalji o trojici Beograđana, osumnjičenih za ubistvo Miloša Peruničića.

Ono što je dobro za škaljarski klan, jeste da je Jovan Vukotić, navodno jedan od vođa tog klana, izašao iz zatvora, odnosno pritvora. Na njega je pokušan i atentat, ali je on sprečen. Sa druge strane, Slobodan Kašćelan, navodni vođa kavačkog klana, nalazi se u zatvoru, zbog optužbi za organizovanje kriminalne grupe. Desna ruka Luke Bojovića, Filip Korać, nestao je sa radara i pretpostavlja se da se krije u nekoj evropskoj zemlji.

Ubistva u Srbiji i Crnoj Gori

Prva ovogodišnja likvidacija koja je označena kao mafijaška u Srbiji se dogodilo 17. januara na Bežanijskoj kosi u Beogradu, kada je likvidiran Marko Vuković, poreklom iz Kotora. Nepoznat napadač prišao je vozilu i ispaili više hitaca u Vukotića, koji je preminuo na licu mesta.

Neki mediji navodili su da je razlog likvidacije Vukovića, koji je inače bio pouzdani i školovani pomorac, bio šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu, ali to nikada zvanično nije potvrđeno.

Sredinom februara, u Herceg Novom je ubijen Šćepan Roganović, navodni član kavačkog klana. Za njegovo ubistvo osumnjičen je Krsto Vujić, koga povezuju sa škaljarskim klanom, odnosno sa barskom grupom pokojnog Alana Kožara. Pored njega, na optuženičkoj klupi će se naći i Dino Ibrahimović, Miloš Komar, Igor glavaša i Mila Bajramovića, koji je označen kao egzekutor.

Pročitajte još:

Tužilaštvo je obezbedilo i svedoka saradnika, Miloša Đuričkovića, koji je nakon hapšenja priznao da je pomogao ubici nakon zločina.

U razmaku od desetak dana na Cetinju su se dogodile još dve pucnjave, u kojima je 17. februara nastradao Andrija Gazivoda, a deset dana kasnije Petar Muhadinović Pero. Da li su ova dva ubistva povezana sa ratom dva klana, upitno je. Naime, šef cetinjske policije Igor Popović izjavio je sredinom marta da su ubistva Gazivode i Muhadinovića posledica sukoba organizovanih kriminalnih grupa, ali ga je dan kasnije demantovao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Ipak, reagovao je i šef Sektora kriminalističke policije Enis Baković, koji je kazao da veruje Popoviću i da operativna saznanja govore da se radi o posledici sukoba organizovanih kriminalnih grupa.

Podgoričanin Đorđije Božović ubijen je, a njegov prijatelj Aleksandar Keković Arkan (29) teško je ranjen, u eksploziji koja se početkom marta dogodila u Podgorici. Istraga o tome kako je došlo do eksplozije, i da li je eventualno Keković greškom aktivirao eksploziv koji su prevozili, još uvek nije razjašnjeno.

Četiri meseca trajalo je zatišje u ratu dva klana, a onda je sredinom jula ubijen Saša Klikovac, član zagoričke grupe bliske kavačkom klanu. Klikovac je ubijen ispred porodičnog restorana „Kod Crnogorca“ u mestu Cijevna u Crnoj Gori. Napadač je prišao automobilu u kojem je bio Klikovac i u njega ispalio više hitaca, od kojih je ubrzo preminuo.

Za ubistvo je, prema dokazima tužilaštva, osumnjičen Miloš Marković, kao direktni izvršilac, Marko Šuković kao vozač, a policija traga i za Predragom Vukadinoviće, zbog sumnje da je član iste kriminalne grupe. Osim njih, sumnju da je pomogao da se ubije Klikovac, bačena je i na Ivana Milačića, čiji je navodni zadatak bio da prati i osmatra kretanje članova suprotnog klana.

U Beogradu su se u razmaku od dva meseca dogodile četiri likvidacije, Strahinje Stojanovića na Novom Beogradu, Aleksandra Šarca u TC Ušće, Vedrana Repčića u naselju Braće Jerković i Bojana Mirkovića u Belvilu. Policija je otkrila ko je izvršilac Stojanovićevog ubistva, za Šarca postoje osumnjičeni, dok je zbog Mirkovićevog ubistva uhapšeno pet osoba, od kojih i direktni izvršilac. Napadači na Repčića još uvek su nepoznati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram