Foto: : RTK LIVE / FACEBOOK, Printscreen/Facebook/Arpad Sabo, Facebook/Privatna arhiva,/Printscreen/ Youtube Shutterstock

Srpska javnost i dalje je potresena slučajem koji se dogodio u Vršcu, kada je Marko Budimirović (35) u kofi vode udavio svoju trogodišnju ćerku, a potom izvršio samoubistvo. Čija je odgovornost, kao i ko je načinio propuste u ovom slučaju, utvrdiće istraga, a ovo, nažalost, nije jedini slučaj u kome je otac ubio dete. Portal Nova.rs, u nameri da se više nijedan ne dogodi, podseća na surove zločine kojih se javnost i dalje živo seća.

Ko je kriv, kao i koja institucija je načinila propust i dozvolila Budimiroviću da, samo nedelju dana nakon presude za porodično nasilje, nasamo viđa dete, utvrdiće istraga. Više javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet na osnovu medijskih izveštaja o ubistvu i samoubistvu u Vršcu, radi utvrđivanja da li je bilo eventualnih propusta u radu gradskog Centra za socijalni rad u tom gradu, koji su prethodili tragediji.

Foto: Printscreen Facebook

Zločin u Vršcu ponovo je javnost setio na stravične slučajeve koji su po brutalnosti i bezosećajnosti očeva u prethodnoj deceniji potresli široke narodne mase.

Reč je o monstrumima koji su morali najviše da štite i vole svoju decu, a oni su ih, što u naletu besa, što zbog raznih psihičkih bolesti, ali i osvete svojim (bivšim) partnerima lišili tek započetih života.

Jedno od najmonstruoznijih ubistva dogodilo se u leto 2017. kada kada je Marko Nikolić (43) ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, ispred svoje bivše partnerke Maje Đorđević, bacio na beton njihovog četvorogodišnjeg sina koga je prethodno ugušio sopstvenim rukama. Monstrum je potom izvadio nož i njime iskasapio bivšu suprugu.

Foto: MUP

U napadu je povređeno i troje radnika Centra za socijalni rad koji su pokušali da zaštite nesreću ženu, a koji su i dali dozvolu da Marko Nikolić taj dan provede sa sinom.

Ispostavilo se da je Marko dete uzeo ujutru, da mu je najpre dao lekove za smirenje, a potom mališana udavio. Kako je tada objavljivano, Marko je ovaj zločin počinio iz osvete bivšoj partnerki, koja nije htela da mu se vrati. Nikolić nije dočekao presudu za zločin koji je počinio jer je izvršio samoubistvo u zatvoru.

Još jedan slučaj ledi krv u žilama. Dejan Krstičić (40), profesor fizičkog vaspitanja u Srednjoj školi u Štrpcu, 20. februara 2017. godine ubio je jedno od svoje dvoje dece, a drugo teško ranio. Bila je reč o blizancima, koji su imali svega dva meseca kada ih je otac napao.

Dejan Krstičić – Štrbac Foto: RTK LIVE / FACEBOOK

Krstičić je u svojoj porodičnoj kući, naočigled supruge Ane, kuhinjskim nožem iskasapio mališana, a drugog je od sigurne smrti spasila majka koja se rvala sa pomahnitalim čovekom.

Kasnije se ispostavilo da je Dejan bolovao od paranoidne šizofrenije, a on se trenutno nalazi u zatvorskoj bolnici.

U avgustu mesecu 2016. dogodio se još jedan svirepi zločin u Veterniku, kada je Arpad Sabo (29) zaklao svoju suprugu Slavicu (24) i ubio njihovu četvoromesečnu ćerku Nikolinu.

Arpad Sabo Foto: Facebook

U optužnici se navodi da je Arpad svesno ubio suprugu i dete. Tog dana prvo je ubio Slavicu, i to tako što je najpre u kupatilu stana krenuo da je udara u glavu i telo. Onda je uzeo kuhinjski nož i Slavici zadao tri ubodne rane na vratu. Bebi je takođe prerezao vrat, ali je krvnik Arpad pre toga snažnim stiskom ruke detetu polomio obe temene kosti glave, pokazao je nalaz veštaka koji je saopšten na suđenju.

Pročitajte još:

Borislav Zornić (42) je 9. januara 2015. godine u ranu zoru izbacio kroz prozor stana u centru Beograda svoju tek rođenu ćerku, koja je imala svega 15 dana. Monstruozan zločin dogodio se nakon svađe Borislava i njegove supruge Biljane. Tokom istrage utvrđeno je da je reč o psihijatrijskom bolesniku, koji terapiju nije uzimao redovno.

Borislav Zornić Foto: Privatna arhiva

Beograđanin Milomir Stanković (23) 15. februara 2018. je u kući svoje tašte u okolini Uba bacio svoju ćerku staru svega 15 dana na pod i polomio joj lobanju. Beba se posle stravičnih povreda oporavljala u bolnici u Beogradu, ali joj je nažalost, godinu i po dana posle tragedije, pozlilo i lekari nisu uspeli da je spasu.

Milomir Stanković Foto: Facebook

Identičan slučaj desio se i u Negotinu.

Zoran Albić (27) pretukao je nasmrt dvoipogodišnju devojčicu, maja 2019. godine, jer mu je smetalo što plače.

Foto:Facebook

U istrazi je utvrđeno da je nasilnik te večeri bio u provodu, napio se, a kada je došao kući, zasmetao mu je plač deteta koje se probudilo. Pretukao je devojčicu, kojoj je bio očuh, a da bi prikrio zlodelo, rekao je da je sama pala s terase na beton. Majka je sve to znala, i štitila je ubicu svoje ćerke.

On je osuđen na 40 godina zatvora.

Slučaj kojeg se i dan danas srpska javnost živo seća jeste ubistvo trogodišnje devojčice. Mališa Jevtović (48) je pre tačno 17 godina silovao trogodišnju devojčicu u Zvezdarskoj šumi dok je majka deteta, Ana Filipović (42), nemo gledala. Devojčicu su ostavili da umire u najgorim mukama od zadobijenih povreda.

Mališa Jevtovič Foto:Privatna arhiva

Tokom istrage utvrđeno je da je devojčica duže vreme bila seksualno zlostavljana. Oboje su dobili najdužu zatvorsku kaznu po tadašnjem zakonu, a to je 40 godina.

Kurtiš Kurtiši (27), koji je u junu 2015. godine pretukao sina nasmrt, zatim Aleksandar Azirović (20) iz Bora koji je 2013. udavio svoju devetnaestomesečnu ćerkicu, samo su neka od lica zla koje srpska javnost neće zaboraviti.

Zbog plača ubio bebu

Ferdi Jašari je u novembru 2018. godine na smrt pretukao svoju petomesečnu bebu.

Ferdi Jašari Foto: Privatna arhiva

Monstrum je kobnog dana uzeo u ruke bebu koja je plakala i udarao je po glavi i licu pesnicama i šamarao je, da i tokom noći majka odnela bebu u KBC Zemun, gde je preminula u ranim jutarnjim satima.

Ovakvi zločini se više ne smeju dogoditi.

VIDEO: Protest u Vršcu zbog ubistva deteta