Foto: Srđan Stevanovic/Starsport

Suđenje generalnom direktoru FK Crvena Zvezda Zvezdanu Terziću, optuženom da je kao direktor OFK Beograd i predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) učestvovao u malverzacijama prilikom transfera fudbalera i nezakonito prisvojio novac, gotovo da se godinama nije pomaklo od početka. Danas je ponovo odloženo pripremno ročište, a najveća začkoljica u procesu koji traje 11 godina bila su dokumenta iz Rusija koja se godinama čekaju.

Do pomaka u suđenju čelniku FK Crvena zvezda nije bilo sve do ove godine. Pre toga je došlo do duže pauze, tačnije više od tri godine nisu sazivani pretresi.

Pročitajte još:

Glavni problem na suđenju bila su dokumenta iz Rusije. Tako su ranije za naš portal objasnili da su sporni ruski pravosudni organi, te da se tri godine čeka njihov odgovor.

“Pretres se u predmetnom postupku nije održao tri godine iz razloga što pravosudni organi Ruske Federacije nisu još uvek odgovorili na zamolnicu Višeg suda u Beogradu, koju je postupajući sudija upućivao u  tri navrata, kao i urgencije tokom 2018. godine i 2019. godine radi ubrzanog postupanja po istoj. Naime, zamolnicom je od nadležnih pravosudnih organa Ruske federacije zatraženo da ispitaju predstavnike fudbalskog kluba Spartak Moskva i Lokomotiva, kao drugih ugovornih strana, o zaključenju spornih ugovora, a koja činjenica je neophodna za pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja u ovom postupku”, rekli su ranije za naš portal.

I dok je presuda Terziću neizvesna, ove godine konačno je došlo do promena i sazvan je pretres. Ipak, suđenje je nedavno vraćeno na sam početak. Tokom današnjeg dana trebalo da se održi pripremno ročište na kome bi se čelnik Crvene zvezde izjasnio o krivici, ali je ono odloženo.

Inače, optužnica protiv Terzića za malverzacije prilikom transfera fudbalera podignuta je davne 2010. godine. Terzić je tokom istrage zbog pomenutih malverzacija čak dve i po godine bio u bekstvu, a policiji se predao novembra 2010. U pritvoru je proveo osam meseci, a na slobodu je pušten nakon što je priložio jemstvo od milion evra.

Zvezdan Terzić; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Uz Terzića, kome se na teret stavlja zloupotreba položaja, postupak se vodi i protiv Vladimira Bulatovića, nekadašnjeg direktora OFK Beograd i Dražena Podunavca, bivšeg funkcionera tog kluba. Prema optužnici, sporni su transferi Vanje Grubača u Hamburger, Srđana Stanića u Spartak i Branislava Ivanovića u Lokomotivu. Tužilaštvo tvrdi da je ovim transferima protivpravno stečena korist od četiri miliona evra, a Terziću i dvojici fudbalskih funkcionera za ovo delo preti kazna do 12 godina zatvora.

Tri sporna transfera

Prvi sporni transfer za koji se čelnik Crvene zvezde tereti obavljen je 1998. godine, a Terzić se sumnjiči da je nezakonito zaradio oko pola miliona evra od prodaje fudbalera Vanje Grubača. Naime, on je sklopio ugovor o prodaji Grubača fudbalskom klubu Hamburger SV iz Nemačke i sa njima dogovorio da OFK Beogradu bude isplaćeno 1,1 milion maraka odštete, jer je Grubač imao važeći ugovor sa klubom iz Beograda.

Pročitajte još:

Prema navodima optužnice, Terzić je pri ovom transferu imao pomoć Milovana Nikodinovića, generalnog sekretara Zajednice fudbalskih klubova prve Savezne lige, koji je napravio odluku o raskidu ugovora sa Grubačem, a na štetu OFK Beograda. Grubač je tako prikazan kao slobodan igrač.

Drugi sumnjivi transfer bio je 2003., prilikom prelaska fudbalera Srđana Stanića u Spartak iz Moskve. Terzić je tada, kao direktor OFK Beograda, potpisao dva ugovora. Prema jednom cena Stanićevog transfera je 1,7 miliona evra, dok je prema drugom 400.000 evra. U optužnici se navodi i da je prvooptuženi čelnicima Spartaka rekao da 400.000 evra uplate na račun OFK Beograd, a preostalih 1,3 miliona na račun firme „Integrated investment services ltd“, čiji vlasnik nije poznat.

Treći sporni transfer jeste prelazak srpskog reprezentativca Branislava Ivanovića u moskovsku Lokomotivu. Tužilaštvo tvrdi da je Terzić, kao direktor FSS, nagovorio tadašnjeg direktora OFK Beograda Vladimira Bulatovića da omogući firmi „Gardian worldwide llc“ da nezakonito zaradi 2,2 miliona evra od ovog transfera.

BONUS video: Atmosfera na tribinama stadiona „Rajko Mitić“

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare