30 evra pomoći
Foto: Shutterstock

Uprkos tvrdnjama vlasti da u Srbiji vlada "zlatno doba", te da važimo za "ekonomskog tigra", kao i da smo bolji od svih zemalja u regionu i da stojimo rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama Evrope, podaci teksta "Najsiromašnije zemlje Evrope u 2021." na sajtu worldpopulationreview.com., pokazuju drugačije. Srbija je sedma najsiromašnija zemlja u Evropi.

Predsednik Aleksandar Vučić, a nekadašnji premijer, još od 2016. godine priča da svakodnevno ekonomski jačamo i trenutno smo, prema njegovim rečima, u svom piku. Domaći, ali i strani stručnjaci navode drugačije. Svrstani smo među 10 najsiromašnijih zemalja Evrope, i zauzimamo sedmo mesto.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je navedeno na sajtu worldpopulationreview.com ekonomski prosperitet u Evropi ozbiljno varira među zemljama, a zemlje koje su pogođene raspadom Sovjetskog saveza, danas su najsiromašnije. Međutim, ono što takođe stoji u opisu, kada je Srbija u pitanju, jeste to da je početkom dvehiljaditih godina doživela osam godina ekonomskog rasta, i to sve do globalne recesije 2008. godine.

Navodi se na pomenutom sajtu da je recesija 2009. godine prouzrokovala negativnu stopu rasta, te da je oko 25 odsto Srba siromašno.

Vučić, međutim, priča drugačije.

„Do ove druge procene bili smo drugi iza Litvanije, sada po novoj proceni Srbija će biti najbolja u Evropi po stopi rasta. Po stopi rasta Srbija će 2020. godinu završiti kao zemlja sa zlatnom medaljom, kao prva u Evropi“, rekao je on u okrobru prošle godine.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar