Foto: Arhiva Nova.rs

I dok kompanije Gugl i Epl blokiraju novu društvenu mrežu "Parler", srpski političari pozivaju građane da nestanu sa Tvitera i da se pridruže upravo Parleru.

PROČITAJTE JOŠ

Primera radi, jutros je to uradio Vladimir Đukanović, poslanik Srpske napredne stranke. On je u jutarnjem programu na televiziji „Prva“ teatralno deaktivirao svoj Tviter nalog, a potom pozvao gledaoce da se pridruže Parlerlu.

“Ovo je moj Tviter nalog, u znak protesta. U znak protesta. Zato što je to postala cenzorska mreža gde radikalni levičari svoje frustracije leče i vređaju svakoga. Pozivam ljude da odu sa te mreže. Ja ću da deaktiviram svoj nalog. Odlazim sa Tvitera i ne želim da učestvujem o tome. Ja više ne želim da budem na Tviteru”, rekao je, između ostalog, Đukanović u jutarnjem programu.

„Parler je društvena mreža na koju su prešli mnogi koji podržavaju američkog predsednika Donalda Trampa nakon što su im suspendovani profili na ostalim društvenim mrežama poput Tvitera, u sklopu politika regulisanja sadržaja“, rekao je izvršni direktor Parlera Džon Matze, prenosi Rojters.

U Srbiji su se pored Đukanovića ovoj društvenoj mreži pridružili i Saša Radulović, predsednik Dosta je bilo, ali i Mlađan Đorđević.

Stecište desničara proteranih s Tvitera

Kada su Fejsbuk i Tviter konačno pokazali zube opasnim sadržajima i redno označili ili sakrili čak i Trampove objave u kojima se navode neproverene informacije, ogroman broj ljudi je migrirao sa Fejsbuka i Tvitera posle nedavno održanih predsedničkih izbora u Americi. Republikanci i konzervativci koji su širili laži o izborima – na čelu sa onom da su izbori pokradeni na Trampovu štetu – preselili su se na mreže poput Parlera.

PROČITAJTE JOŠ

Parler je u jednom trenutku bio najviše puta preuzeta aplikacija sa App Store-a – za nedelju dana je broj korisnika skočio sa oko 4,5 miliona korisnika na osam miliona.

Parler je zasad najreprezentativniji primer stecišta konzervativaca, desničara i teoretičara zavere; na njemu se može pronaći, očekivano, i ogromna količina sadržaja povezanim sa QAnonom, protrampovskom i vrlo moćnom teorijom zavere koja kaže da su demokrate satanistički pedofili.

Tu su i antisemitske teorije, a važnije od svega, na Parleru profile već imaju i najstariji Trampov sin, Donald Džunior, republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz, kao i lični Trampov advokat Rudi Đulijani.

Gugl blokira Parler

Kompanija Epl je zapretila da će ukloniti društvenu mrežu Parler iz svog App Storea ako ona ubrzo ne izmeni svoju politiku o ublažavanju sadržaja.

Prema pisanju stranih medija, Gugl je već uklonio Parler iz svoje prodavnice aplikacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare