Bista devojčice Milice Rakić stradale tokom Nato bombardovanja 1999. Bili smo deca, mališani. Spomenik u parku, deca stradala tokom Nato agresije
Spomenik ubijenim mališanima u Nato agresiji 1999. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Povodom državnog obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenio je da preuveličavanjem broja žrtava zvaničnici Srbije i Javni servis RTS sugerišu da su stvarne žrtve nedovoljno važne i time vređaju njihovo dostojanstvo.

Podsetili su da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić do 2022. godine na komemoracijama povodom početka bombardovanja govorio o hiljadama ubijenih u vazdušnim napadima NATO-a, najčešće o 2.500 žrtava.

Na komemoraciji 2018. godine izjavio je da Srbija ima „više od 2.000 zapisanih i dobro zapamćenih imena“, međutim, od kako je 19. oktobra 2021. godine Skupština Srbije odbila predlog da se formira prethodno najavljena republička komisija sa zadatkom da napravi spisak žrtava bombardovanja, predsednik je prestao da pominje broj nastradalih.

Pročitajte još:

U saopštenju FHP navodi da je spekulisanje brojem žrtava nastavio javni medijski servis RTS koji je ove godine javio da je u NATO bombardovanju ubijeno „1.100 pripadnika vojske i policije“ i „oko 2.500 civila, mada precizna lista žrtava još nije utvrđena“.

„Iako Srbija nikada nije popisala žrtve NATO bombardovanja, FHP i FHP Kosovo objavili su 2014.godine poimenični popis žrtava. Prema ovom popisu, u NATO napadima poginulo je 756 ljudi, i to 452 civila i 304 pripadnika oružanih snaga. Od ubijenih civila, njih 206 su bili srpske ili crnogorske etničke pripadnosti, 218 su bili Albanci, 14 Romi, a 14 civili drugih nacionalnosti“, navodi fond.

Dodaje se da je u bombardovanju stradalo 275 pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ) i MUP-a, i 29 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), ukupno 261 osoba ubijena je na teritoriji Srbije, 10 u Crnoj Gori, a 485 na Kosovu.

Ovo je do sada jedini i najpotpuniji spisak žrtava NATO bombardovanja SRJ.

„Predsednik Srbije je i ove godine na centralnoj komemoraciji poricao zločine prema kosovskim Albancima koje su pre 24. marta 1999. godine izvršile srpske snage, a koji su dokumentovani u izveštajima FHP-a i međunarodnih organizacija. Istakao je da je Srbija bila kriva samo zato što je želela da bude ‘svoja na svome’ i ciničnim tonom govorio o terminu ‘humanitarna katastrofa’ kojim je opisivano stanje na Kosovu pre NATO bombardovanja“, ocenio je FHP.

Dodao je da se predsednik, kao ni prethodnih godina, nije bavio time šta se dešavalo na Kosovu tokom NATO bombardovanja.

Prema podacima FHP i FHP Kosovo, srpske snage su tokom bombardovanja ubile 6.872 albanska civila, a u istom periodu, pripadnici OVK su ubili 328 srpskih civila i 136 Roma i pripadnika drugih nacionalnosti.

U sukobima između srpskih snaga i OVK poginula su 1.204 pripadnika OVK i 559 pripadnika VJ i MUP-a Srbije.

Fond za humanitarno pravo pzvao je javni medijski servis i institucije da ;prihvatanjem poimeničnog spiska odaju počast svim ubijenim građankama i građanima.

„Takođe, FHP apeluje na sve državne institucije da prekinu sa istorijskim revizionizmom rata na Kosovu. Priznanje odgovornosti Srbije za zločine prema kosovskim Albancima je jedini mogući put ka prevazilaženju ratne prošlosti i izgradnji zajedničke budućnosti Srba i Albanaca“, zaključio je Fond za humanitarno pravo.

BONUS VIDEO 24 godine od početka NATO bombardovanja, dan koji će svi svedoci zauvek pamtiti.mp4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar