Zvanična potvrda: Dozvoljen ulazak u Grčku preko Bugarske

Podeli:
Foto: Shutterstock

Granica između Bugarske i Grčka otvorena je za državaljane Srbije, dok je granica između Severne Makedonije i Grčke otvorena samo za transport robe, objavljeno je danas na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Grčke. Time je i zvanično stavljena tačka na dilemu da li se iz Srbije može u Grčku preko koje zemlje.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić kaže za Nova.rs da je pre oko sat vremana od Ministarstva turizma Grčke obavešten o ovoj izmeni uredbe.

Identičan dokument postojao je i juče na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Grčke, samo je danas dopisano da je ulazak preko Bugarske, osim za državljane zemalja članica Evropske unije, dozvoljen i za građane Srbije.

“To je izmena koju je Vlada Grčke očigledno danas donela nakon čega je zvanično postavljena na sajt”, objašnjava Seničić.

Povezane vesti:

Kako kaže, na ovaj način je samo dobijana zvanična potvrda, ali su građani Srbije u toku celog današnjeg dana nesmetano ulazili u Grčku.

“Putnici koji su krenuli u Grčku iz Srbije su u toku celog današnjeg dana prelazili preko Bugarsko-Grčke granice. Sinoć je na granicu stigla naredba da se puštaju srpski državljani, ali ta odluka još uvek nije bila zvanična”, kaže Seničić.

U ovoj uredbi je navedeno da će pojedini putnici biti nasumično testirani. Ukoliko se ispostavi da je neko od testiranih pozitivan na koronavirus, biće smešten u karantin i stavljen pod nadzor u toku narednih od 14 dana.

Predsednik Jute kaže da se ovo testiranje ne odražava puno na protok saobraćaja.

“U toku današnjeg dana čekanje na graničnom prelazu između Bugarske i Grčke trajalno je između sat i po i dva sata, a verujem da do sada nije ništa bitno promenjeno”, objašnjava on.

Brojni turisti iz Srbije juče su pohrlili ka grčkoj granici – prvo preko Makedonije, pa kad je stigla vest da taj granični prelaz zatvoren, onda preko Bugarske. Međutim – dalje od bugarske granice sa Grčkom nisu mogli, jer je i ta granica bila zatvorena, sve do kasno uveče, do kad su već bile stvorene kilometarske gužve.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar