Foto: Printscreen/Google maps

Većina vozača iz Srbije do Grčke ide preko Severne Makedonije, ali ove godine ništa nije isto kao pre. Tako ni odluku kuda ćemo do Grčke ne donosimo sami, već se ide kuda je dozvoljeno - a to znači, preko Bugarske. Tačnije, preko jednog jedinog graničnog prelaza - Kulata/Promahonas.

Hvala tehnološkom napretku, pošto Google Maps ne postavlja pitanja poput  „zašto idemo tuda?“ ili „zašto ne idemo kraćim putem?“

Razlog leži u odluci grčkih vlasti da dozvoli državljanima Srbije, odnosno potencijalnim desetinama hiljada naših turista da uđu u tu zemlju, ali samo preko jednog graničnog prelaza: Kulata/Promahonas.

Tako da, zamislimo da ste krenuli u Solun, odnosno na Halkidiki.

Radi se o putu od 676 kilometara u jednom pravcu, tokom koga ćete preći dva granična prelaza, i možda proći kroz jedno nasumično uzorkovanje brisa zbog kontrole zaraze koronavirusom.

Da bi se, dakle, stiglo do Grčke, prvo treba doći do graničnog prelaza Gradina sa Bugarskom.

Prvi korak: Koridor 10 (E75, A1, Autoput Bratstva i jedinstva) do prelaza Gradina

Kako god da zovete Koridor 10, iskoristite činjenicu da su radovi okončani, i da možete za oko tri i po sata da stignete do graničnog prelaza Gradina, vaše „kapije ka Bugarskoj“.

Za putnička vozila, putarina od Beograda do Dimitrovgrada košta 1.290 dinara, a pre nego što krenete na put, možete iskoristiti kalkulator putarine Puteva Srbije, tako da makar nećete biti u neizvesnosti oko tog troška.

Kod Niša treba odabrati pravac ka glavnom gradu Bugarske, odnosno Pirotu i Dimitrovgradu.

Drugi korak: Granični prelaz Gradina

U Bugarsku grašani Srbije mogu slobodno da uđu još od 1. juna, a od svih formalnosti, na granici se popunjava kovid-upitnik, i ostavljaju se podaci iz pasoša.

Međukorak: Putarina u Bugarskoj

Od prvog januara prošle godine, u Bugarskoj se putarina plaća elektronski, a uvedene su i nove, vikend tarife od petka u podne do nedelje u minut pre ponoći. Vikend vinjeta košta 5 evra. Inače, poznavaoci kažu da se vinjeta može naručiti online, i da više ne mora da se lepi na staklo, već može da se iskoristi potvrda o online plaćanju ili da se očita iz aplikacije, a više detalja ima na https://www.bgtoll.bg/sr/e-vinetaa.

Treći korak: Od Gradine do prelaza Kulata preko Sofije

Od Gradine do Sofije vodi A4, evropski koridor koji je pandan našem Kordoru 10 odnosno A1. Na obodu glavnog grada Bugarske nalazi se završena i funkcionalna obilaznica, sa koje se izlazi na Bulevar Evrope, a potom i na put ka Blagoevgradu i željenoj destinaciji – prelazu Kulata.

Sofija, pravac ka Kulati / Foto: Printscreen/Google maps

 

Na ovoj deonici iskusniji upozoravaju na povelike gužve, a posebno kada je reč o kamionima i drugim komercijalnim vozilima.

Četvrti korak: Granični prelaz Kulata/Promahonas

Od Gradine do Kulate ima oko 225 kilometara.

Kao što smo čuli sa lica mesta, trenutno su građani Srbije jedini iz zemalja van EU koji smeju da uđu u Grčku iz Bugarske, ali samo na tom prelazu, pa se pripremite na čekanje.

„Na graničnom prelazu Kulata/Promahonas sprovodi se nasumično testiranje na koronavirus. Uzima se bris, i vi potom odlazite na adresu koju ste ostavili policajcima na granici.

Ukoliko dobijete pozitivan rezultat, doći će po vas, i idete u karantin. Ukoliko je samo jedan član porodice pozitivan, samo on ide u karantin”, objasnio je Mladen Alvirović iz emisije SAT proceduru prelaska bugarsko-grčke granice za državljane Srbije.

Peti korak: Raskrsnica kod mesta Seres – Solun ili Kavala

Od Kulate/Promahonasa do mesta Seres vodi put A25. Kada stignete do Seresa, možete da birate da li ćete da skrenete ka Solunu ili Kavali. Skretanje ka Solunu vodi vas ka Halkidikiju, dok se u pravcu Kavale nalazi i ostrvo Tasos, popularno među domaćim turistima.

Stigli ste, čestitamo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar