Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Muke, nedaće i problemi meštana Atenice koji žive nedaleko od istoimene reke, kako kažu, ne prestaju od smrada koji se širi i đubreta koje nesavesni građani bacaju u njeno korito, ali i svuda po okolnim ulicama.

Prema rečima meštanke Ljiljane Zarić, koja stanuje u blizini Ateničke reke, neprijatan miris se širi već mesecima i uprkos apela nadležnim službama niko ne reaguje. Ona pokazuje i šaht čiji je poklopac skinut pre skoro tri meseca.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Zvali smo i dozivali ne znam koga više, počev od komunalne inspekcije do svih drugih nadležnih u Gradskoj upravi, ali niko ništa ne preduzima.

Prošlog meseca sam dobila praunuku, pa smo, normalno, pozvali nekoliko bliskih članova porodice da proslavimo taj događaj. Kada je jedna rođaka, koja je bila na slavlju, pokušala da se isparkira u rikverc, upala je u šaht i polomila točak. Nakon toga dolazili su iz JKP ‘Vodovod’ Čačak – oni su nešto radili oko Ateničke reke, a problem ove rupe i dalje nije rešen“, navela je ona.

 

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Ljiljana ponavlja da od višemesečnog smrada koji se širi iz vode ne može ni da se normalno spava noću, a kamoli da se tokom dana izađe u dvorište i popije kafu sa porodicom i komšijama.

Penzionerka, koja je došla iz Nemačke da provede mirnu starost u svom rodnom kraju, šokirana je situacijom koju je zatekla nedaleko od centra svog rodnog grada.

„Tamo sam predavala nemački, u toj zemlji je sve mirisalo a ovde sve smrdi. Kontejneri su prepuni, mrtvih životinja u reci ima koliko god hoćete, a o kesama i drugoj vrsti otpada i da ne govorim. Istina, JKP „Komunalac“ redovno odvozi smeće. Međutim, imamo problem sa meštanima Gornje Atenice koji dolaze i bacaju sve i svašta u naše kontejnere“, priča.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Predsednik Mesne zajednice Atenica Dragutin Đurović ističe da je neophodno pronaći zagađivača koji ispušta kanalizaciju u kišni kolektor, a kao jedan od problema navodi i nesređene travnate površine.

„To je katastrofa, trava je previsoka, baca se u reku sve i svašta, flaše, smeće, kese, ma sve vrste otpada. Voda je više siva, nego žuta. Kontaktirali smo nadležene i nadamo se da će ovaj problem biti rešen,“ dodaje Đurović.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema rečima načelnika inspekcijskih službi Gradske uprave u Čačku Igora Krivokapića, zbog širenja neprijatnog mirisa iz kišnog kolektora kod „Plave hale“ u Atenici, komunalni inspektor je u periodu od prvog avgusta do petog septembra godine, u više navrata, izlazio na lice mesta radi utvrđivanja uzroka ove pojave.

„Najpre su 01.08. sa radnicima JKP ‘Vodovod’ Čačak i specijalnim vozilom ‘Voma’ otvarali sve šahte površinske kanalizacije od početka ulice Svetozara Babovića prema Ateničkoj reci, ali ni u jednoj nije uočen priliv fekalnog sadržaja.

Jedino je u šahti koja se nalazi preko puta broja 17, pored reciklažnog centar JKP ‘Komunalac’ uočen priliv čiste vode bez otpada. Kontrola je vršena i 6.  i 13. avgusta, kao i 5. septembra u prisustvu predsednika MZ Atenica, na lokaciji kod ‘Plave hale’ kada je konstatovano da nema ispuštanja otpadnih voda u Ateničku reku kroz cev površinske kanalizacije“, naveo je on.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Na inicijativu grupe građana, komunalni inspektori su početkom septembra, u prisustvu jednog od potpisnika prijave podnete komunalnoj inspekciji, na istom lokalitetu ponovo izvršili pregled i konstatovali da se u Ateničku reku iz cevi kojom su površinske vode sprovedene u istu, uliva čista, te da nema tragova ulivanja otpadnih voda fekalnog sadržaja a ne oseća se ni neprijan miris, tvrdi Krivokapić.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare