Foto: Nova.rs

"Pričao sam sa nekim ljudima koji su radili analize na teške metale - svi su kontaminirani olovom. Razgovarao sam sa momkom koji u krvi ima 200 puta više olova nego što je dozvoljeno", rekao je Dalibor Jović, građanin Bora, koji je danas protestovao protiv zagađenja u ovom gradu.

Jedan od učesnika današnjeg protesta protiv zagađenja u Boru istakao je da je interes građana – „samo čisto nebo“.

„Po mernim stanicama u poslednjih godinu dana u Boru je jako loš kvalitet vazduha. Pričao sam sa nekim ljudima koji su radili analize na teške metale u januaru mesecu. Svi su oni kontaminirani olovom. A svi znamo šta znači kada olovo uđe u organizam… Pričao sam sa momkom koji ima 200 puta više olova nego što je dozvoljeno. Pitao sam ga šta su mu rekli lekari. Kaže – ’80 odsto da mogu da dobijem rak kostiju’. Tako da… Poruka je jasna – želimo samo čisto nebo i to je to. To je interes svih nas“, rekao je novinarima Dalibor Jović.

U  Boru je danas održan ekološki protest građana, najveći do sada, zbog učestalog prekomernog aerozagađenja.

Na protestu je, prema navodima izveštača Nova.rs, učestvovalo od tri do četiri hiljade ljudi.

Foto: Nova.rs

Okupljeni su, na kraju protestne šetnje, poručili da „ovo nije kraj“ i da će, ako zagađenje pređe dozvoljene granice protest biti još ozbiljniji i jači.

“Stop zločinu nad borskom decom”, transparenti su koje su nosili građani u protestu protv zagađenja u Boru. Okupljeni su isticali dapolitici na protestu nije mesto.

„Želimo samo čisto nebo i čist vazduh“, poručili su građani.

Deca koja su učestvovala u protestnoj šetnji su uzvikivala: „Nećemo dim“ , dok su stariji učesnici protesta uzvikivali „Mi smo Borani, najjači smo najjači“.

Bor je, prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine o stanju kvaliteta vazduha, prošle godine bio jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji. Problemi sa zagađanjem u ovom gradu pojačani su od kada je krajem 2018. godine kineska kompanija Ziđin postala većinski vlasnik RTB Bor.

Foto: Nova.rs

Kako je Nova.rs već pisala, merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine danima beleže prekomerno zagađenje sumpor-dioskidom (SO2) u borskom gradskom parku. Ova zagađenja se gotovo svakodnevno ponavljaju otkako je, od pre dve godine, Srbija prodala RTB Bor strateškom partneru “Ziđinu”.

Zagađenje je upravo bio i razlog da gradska vlast podnese krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji “Ziđin”.

 

S.J.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare