Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine danima beleže prekomerno zagađenje sumpor-dioskidom (SO2) u borskom gradskom parku. Ova zagađenja se gotovo svakodnevno ponavljaju otkako je, od pre dve godine, Srbija prodala RTB Bor strateškom partneru "Ziđinu". Zagađenje je upravo bio i razlog da gradska vlast podnese krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji "Ziđin".

Gradska uprava Bora podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji „Ziđin“ zbog višednevnog prekomernog zagađenja – prvenstveno sumpor-dioksidom, ali i drugim štetnim materijama po zdravlje stanovništva.

Prijavu je, prema potvrdi za sajt  Ist Media u Opštinskom javnom tužilaštvu, potpisao gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i ona se odnosi na odgovorna lica borske topionice bakra koja posluje u sastavu „Ziđina“.

Dnevna granična vrednost sumpor-dioksida, prema Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha, je 125 mikrograma po metru kubnom, dok je satna granična vrednost 350 mikrograma po metru kubnom.

Uvidom u podatke mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine postaje očigledno koliko stvarnost obara crne rekorde po pitanju granice propisane uredbom.

Tako je 28. avgusta satna vrednost sumpor-dioksida izmerena na mernoj stanici Bor – gradski park, iznosila čak 2.285,05 mikrograma po metru kubnom. To je čak šest i po puta više od dozvoljene vrednosti!

Foto: Shutterstock

U trenutku pisanja ovog teksta, merna stanica u gradskom parku u Boru pokazivala je vrednost sumpor-dioksida od 1.309,45 mikrograma po kubnom metru – 3,7 puta više od dozvoljene dnevne vrednosti.

Samo dan ranije ova vrednost bila je još i veća – čak 1.969,54 mikrograma – gotovo šest puta više od dozvoljenog.

Slična vrednost zagađenja zabeležena je i 11. septembra.

Izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine za 2019. godinu pokazuje da je u Boru tokom protekle godine čak 41 dan bio zagađen sumpor-dioksidom iznad dozvoljenih vrednosti. Reč je o mernom mestu u gradskom parku.

Samo je u Boru, od cele Srbije, zabeleženo – i to na još dve merne stanice – prekoračenje dnevne vrednosti sumpor-dioksida.

Građani Bora, zbog rada topionice i fabrike sumporne kiseline, svakodnevno udišu ne samo sumpor-dioksid, već i čestice nikla, olova, arsena, žive, u količinama iznad dozvoljenih.

Zagađenje izaziva astmu, rak, infarkt

Dugotrajna izloženost ljudi zagađenju iz vazduha povećava rizik od oboljevanja ne samo respiratornog sistema, već i od kardiovaskularnih i nekih bolesti nervnog sistema.

Prema rečima pulmologa i profesorke Medicinskog fakulteta Dragane Jovanović, udisanje zagađenog vazduha pogubno je i za – razvoj dece.

Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha, koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, pokazuje da je tokom prošle godine u 14 gradova u Srbiji vazduh bio prekomerno zagađen.

U pitanju su Beograd, Smederevo, Niš, Pančevo, Kosjerić, Bor, Novi Sad, Užice, Valjevo, Zaječar, Kraljevo, Požarevac, Subotica i Beočin.

Rezultati pilot studije koju je Agencija  uradila o uticaju industrijske zagađenosti na zdravlje stanovništva u Boru pokazuju da su stanovnici ovog grada značajno izloženi većem riziku od oboljevanja i umiranja od više vrsta raka osim tumora kože, a postoji i veći rizik smrtnosti od više drugih bolesti.

Doktorka Dragana Jovanović ističe da odrastanje u sredinama u kojima je konstantno povećano zagađenje vazduha može da bude pogubno za zdravlje dece.

„Razvoj pluća kod dece traje godinama, a najvažniji je u prvih deset godina života. U tim godinama udisanje takvih zagađenja dovodi do slabijeg razvoja pluća, do mnogo češćeg oboljevanja pluća, ta deca često imaju slabiju plućnu funkciju“, objasnila je dr Jovanović za Nova.rs.

Ona je napomenula da prisustvo teških metala u vazduhu, poput žive i olova, kao i sumpornih i azotnih jedinjenja – može biti otrovno za decu i može da izazove poremećaje u razvoju mozga, a nekada i teža oštećenja.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare