Dejan Žujović
Dejan Žujović Foto: Printscreen/Twitter/Patogeni puding/@PatogeniP

Meštani sela Obrve imali su priliku da učestvuju u javnoj raspravi o produženju piste aerodroma Morava kraj Kraljeva i izgradnji kargo centra, zbog čega će, prema nekim informacijama, ostati bez čak 300 hektara plodnog poljoprivrednog zemljišta. Na tom skupu, na kome su bili i predstavnici vlasti, bio je prisutan i poznati pulmolog Dejan Žujović, koji je nakon svog obraćanja dobio veliki aplauz meštana.

“Sečete naše šume, sečete naše hrastove, gazite naše livade, dižete zemlju najplodniju, vadite šljunak… To dozvoljavate Kinezima i Turcima. Naša Morava više nije reka. Ja znam da vas baš briga za to – to je po zakonu, ali izvinite, ako ja dođem na mesto gde sam se celog života kupao i ne mogu da uđem u tu reku, meni to nije po zakonu, meni to nije po pravdi”, naveo je Žujović, obraćajući se predstavnicima vlasti.

On je poručio meštanima da dobro povedu računa, kakve su i gde glasačke listiće ubacivali.

“Kao čovek vas molim da se opametite. Ja nisam došao da se bijem za vas. Ima vas dovoljno jakih. Moja uloga ovde je da vam pomognem koliko god budem mogao, kao čovek, kao muškarac, kao lekar, kao političar.. kako god hoćete. Kao komšija. Nisam došao da grabim ništa od vas. Oni su moja ciljna grupa, ova trojica ovde koji imaju govor tela, kao da su došli da budu krpene lutke, da ih mi malo izudaramo, oni to da izdrže, da odu i da se priča završi i da se ništa ne reši”, rekao je Žujović.

A zatim je nastavio:

“Ljudi, mi imamo aerodrom, aerodrum ako ćemo baš kao predsednik opštine. Taj aerodrom ne služi ničemu. Otišao jedan avion do Soluna. Vi ćete da napravite pistu od četiri kilometra, pa ćete da napravite studiju da vidite šta će da bude sa tim…”.

Kako je Nova.rs već pisala, meštani nekoliko sela kod Kraljeva, čija se imanja graniče sa aerodromom Morava, ostaće bez zemljišta, ali i domaćinstava, jer država sprovodi eksproprijaciju za potrebe proširenja ovog aerodroma i izgradnju kargo centra. Samo u selu Obrva biće uzeto oko 350 hektara zemlje, a selo će se prepoloviti, jer će više od 30 domaćinstava morati bi da se iseli.

Rešenja su već poslata na adrese vlasnika parcela, iako vlasnici parcela nisu potpisali da pristaju na cenu koja je ponuđena za eksproprijaciju. Zemlja je već prevedena na preduzeće „Aerodromi Srbije“. Vlasnici su samo obavešteni od Ministarstva finansija da svoja prava mogu da ostvare jedino, preko suda.

BONUS VIDEO Nova.rs u zelenoj dolini koju Rio Tinto hoće da pretvori u rudnik

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare