Čortanovci, kuća, porodica Radojević Foto: N1

Porodica Radojević iz Čortanovaca u svojoj kući više ne može da živi, niti iz nje može da se iseli, budući da je, zbog radova na brzoj pruzi Beograd-Novi Sad, ostala odsečena od puta i ostatka naselja. Građevinske mašine ušle su na njihov posed i odsekle pola dvorišta, iako postupak eksproprijacije nije završen, odnosno još je u toku sudski postupak za procenu vrednosti kuće. U preduzeću Infrastrukture železnice Srbije kažu - imaju dozvolu Ministarstva finansija da i pre odluke o naknadi, uđu u posed parcela.

„Ovo je jedini put kojim može da se dođe do kuće. Preko trase buduće pruge“, priča porodica, piše N1.

Kada padne kiša i ovaj improvizovani postaje teško prohodan.

„Živela sam do avgusta 2020. i svakodnevno odlazila na posao preko blata“, kaže Sanja Radojević.

Kada su radovima presekli jedini prelaz koji je taj put skraćivao, pedesetogodišnja Sanja Radojević bila je, kaže, prisiljena da se iseli. Otišla je sa dve putne torbe.

„Znači, stvari su sve ostale u kući. Nismo ih imali gde iseliti, niti smo imali para za preseljenje. Otišli smo kod prijatelja u Novi Sad“, priča ona.

Kuću su, priča, obilazili bar jednom mesečno, da bi pre par dana zatekli stanje kakvom se nisu nadali.

„Da nema pola dvorišta i da praktički više nemamo prilaz. Da ne možemo ni da se iselimo, a ne možemo ni da dođemo više“, kaže.

Njihova kuća je na trasi buduće brze pruge Beograd – Novi Sad. Kao i prve komšije, čijih kuća odavno više nema, ušli su u proces eksproprijacije. U maju 2019. su dobili prvu ponudu koju su smatrali niskom, pa su uložili žalbu. Postupak je završio na sudu, gde je naloženo novo veštačenje. Veštak je na teren izašao u maju prošle godine.

„Veštak je odradio svoj posao koji je trebalo i rekao da će se javiti kad napravi izveštaj o tome. Posle toga se više nije javio niko“, priča Sanja Radojević, vlasnica kuće.

A radovi su stigli i do njihovog poseda, presekli dvorište i približili se kući.

Sanjina ćerka objašnjava da se medijima obratila kada više nije znala kome.

„Kad je i policija rekla da nije nadležna, kad je građevinska inspekcija rekla da nije nadležna, kad Infrastruktura železnica Srbije koji obavlja ove radove isto nisu imali konkretan odgovor. Sudski proces traje, to oni znaju, tako da proces eksproprijacije nije gotov“, kaže Milica Radojević.

U odgovoru Infrastruktura železnica Srbije navodi se da su dve parcele porodice Radojević u Čortanovcima pravnosnažno eksproprisane još 2018, a da im je rešenjem Ministarstva finansija u septembru 2019. dozvoljeno da uđu u posed i pre odluke o naknadi. Postupak pred sudom odužio se, navode, zbog epidemiološke situacije, a nalaz veštaka i dalje čekaju.

„Prema informacijama koje je “Infrastruktura železnice Srbije“ dobila od advokata, porodica Radovanović je pristala na poravnanje, tako da im se isplati vrednost nepokretnosti u skladu sa Odlukom Opštine Inđija iz 2020. godine. Vrednost koja će im biti isplaćena u skladu sa ovom odlukom, veća je nego što bi im pripalo odlukom ove opštine za 2021. godinu“, navodi se.

Poravnanje će, dodaju, biti zaključeno na prvom narednom ročištu o čijem datumu odlučuje sud. Ništa od tih informacija, Radojevići kažu, do njih nije stiglo.

„Nikakvo rešenje za iseljenje mi dobili nismo, nikakvo rešenja da će oni da nam uđu na posed i da nam onemoguće sam život u toj kući nismo dobili“, kaže Milica Radojević.

Zato iz kuće izvlače ono što fizički preko gradilišta mogu da prenesu. Oko 1.500 parcela je na ovoj trasi brze pruge do sada eksproprisano, a u Infrastrukturama navode da je nerešena ostala još samo jedna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar