Foto:Privatna arhiva

Nakon što je rendgen tehničar Dispanzera za plućne bolesti u Negotinu Jasmina Pašalić objavila snimak prostorija u kojima svakog dana provodi po šest sati u radu sa kovid pacijentima, bez adekvatne opreme i zaštite, redakciji portala Nova.rs obratili su se iz Kancelarije zaštitnika građana, sa željom da stupe u kontakt sa ženom koja je skupila hrabrosti da se sama bori protiv ogromnih grešaka zdravstvenog sistema u ovom gradu. Grešaka zbog kojih je, kako Jasmina dalje otkriva za Nova.rs, do pre 15 dana primala istovremeno obolele od korone, decu i pacijente u pripremi za operaciju.

Da podsetimo, Jasmina Pašalić snimila je i redakciji portala Nova.rs poslala snimak dispanzera za plućne bolesti u Negotinu, kroz koji dnevno prođe 70 do 80 obolelih od korone.

„Rendgen tehničar sam punih 36 godina i mogu da kažem da je ovo što trenutno doživljavam na svom radnom mestu jedan potpuni javašluk. Ja ovo nisam doživela nikada. Nije problem posao, problem je neodgovornost nadležnih. Glavna sestra bolnice ne organizuje na adekvatan način rad u dispanzeru. Ja radim trenutno bez sestre, bez spremačice, svuda je đubre, medicinski otpad, za sterilizaciju imam nekoliko flaša razblaženog alkohola, ne jačeg od pet odsto. Posle toliko godina rada, znam bar kako alkohol miriše”, rekla je Ljiljana u razgovoru za portal Nova.rs i dodala da je situacija toliko loša, da se više ne plaši ni otkaza, jer je taj strah preovladao onaj za zdravlje i život.

„Pukao mi je film. Ako zbog ovoga dobijem otkaz, posle 36 godina uzornog i vrednog rada, onda neka ga dobijem. Ovo je najveći izvor zaraze, odavde se širi intrahospitalna infekcija. Kod kuće imam nepokretno dete i plašim se da ga zarazim, kao i ostale osobe sa kojima se viđam kada odem sa posla. Ovo je nesavesno i prema nama radnicima i prema pacijentima i mislim da ljudi ovo treba da vide i da znaju kako se ovde radi. Zbog ovakvih stvari je zaraženo više od 100 medicinskih radnika u Zdravstvenom centru Negotin“, zaključila je Jasmina Pašalić.

Dan posle objavljivanja teksta i snimka na našem portalu, kontaktirali su nas iz Kancelarije zaštitnika građana, sa željom da stupe u kontakt sa Jasminom Pašalić.

Nakon što je odobrila da njen broj telefona prosledimo zaštitniku, Jasmina kaže da je za sada dobila samo poruke podrške.

Foto:Privatna arhiva

„Javljaju mi se ljudi, uglavnom kolege, daju mi podršku. Kažu: konačno je neko rekao istinu. Ti ljudi, međutim, ne smeju javno da me podrže, da i oni kažu u kakvim uslovima radimo, jer strahuju za posao, za egzistenciju. Neko, ipak, mora da kaže istinu, a to je da je u Zdravstvenom centru u Negotinu od ukupno oko 500 radnika imamo blizu 200 zaraženih kovidom, da nam je pre desetak dana umro hirurg, da nam je još jedan hirurg trenutno u bolnici, kao i neuropsihijatar sa svojom suprugom“, kaže Jasmina i dodaje:

„Neko mora da kaže i da smo do pre 15 dana mi u Dispanzeru za plućne bolesti primali u isto vreme i ljude obolele od korone i one koji nisu zaraženi. Ja sam tako praktično u istom prostoru imala pacijenta od korone, dete i čoveka pred operaciju. To je širenje zaraze, ponavljam još jednom. Jedno nesavesno ponašanje“, zaključuje Pašalić.

 

Saopštenje zaštitnika građana

Zaštitnik građana saopštio je da je, po sopstvenoj inicijativi, posle saznanja iz medija o neodgovarajućim uslovima rada i neadekvatno organizovanoj zaštiti zdravlja zaposlenih od virusa Kovid-19 u Dispanzeru za plućne bolesti, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Zdravstvenog centra Negotin. Kako se navodi u saopštenju, Zaštitnik građana je od uprave ovog Zdravstvenog centra tražio da ga u roku od 15 dana obavesti o svim okolnostima koje se odnose na konkretan slučaj, a posebno o tačnosti navoda da rendgen tehničari u dispanzeru rade bez ikakve pomoći drugih zdravstvenih radnika i da svake sedmice ostaju sami na svom radnom mestu od petka u 14 sati do ponedeljka u 7.30 sati.

„Zaštitnik građana traži i da ga uprava Zdravstvenog centra obavesti da li su tačni navodi da zaštitna oprema koju rendgen tehničari koriste nije na odgovarajući način izdvojena i zaštićena od mogućnosti da bude kontaminirana virusom Kovid-19 i da nisu obezbeđene dovoljne količine alkohola za dezinfekciju“, stoji u saopštenju.

Od nadležnih u Zdravstvenom centru Zaštitnik građana traži i odgovor da li su tačni navodi da nije organizovano redovno iznošenje medicinskog i drugog otpada iz Dispanzera za plućne bolesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare