Zorana Mihajlović Foto: TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC/bs

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je "zelena agenda" najvažnije pitanje ne samo za energetiku, već ukupnu privredu i da je Srbija započinjanjem procesa energetske tranzicije krenula putem zelene energetike.

„Zelena agenda znači napredak, ne samo u energetskom, već i u privrednom smislu. To su nove, zelene investicije i nova, zelena radna mesta. Istovremeno, to znači i obezbedjivanje dovoljno toplotne i električne energije iz naših izvora uz poštovanje svih standarda zaštite životne sredine“, rekla je ministarka novinarima na početku Međunarodne konferencije „Кako sprovesti održivu tranziciju u elektroenergetskom sektoru zapadnog Balkana“.

Ona je istakla da je to proces za koji je potrebno vreme i da se ništa se može rešiti preko noći, ali „ne možemo da odugovlačimo, niti da se pravimo da se to ne dešava, jer je to globalni proces“. Novi zakonodavni okvir je, po rečima Mihajlović, osnova za proces energetske tranzicije u Srbiji.

„Na sprovođenju promena u energetici moramo da radimo zajedno. Institucije, struka, parlament, Vlada, organizacije civilnog društva. Te promene se dešavaju svuda u svetu i neophodno je da budemo deo najveće transformacije koja se događa, a to je transformacija energetske infrastrukture. Moramo biti u vozu u kojem ćemo upravljati realizacijom zelene agende i u isto vreme voditi računa o energetskoj stabilnosti i bezbednosti“, rekla je ona.

Istakla je da je u procesu energetske tranzicije potrebna i reforma javnih preduzeća.

„Zelena agenda znači i promene u funkcionisanju javnih preduzeća, koja su danas inertna, i proteklih 30 godina nisu radila na izgradnji novih kapaciteta. I preduzeća će morati da idu u korak sa promenama koje sprovodimo kao društvo, a te promene se tiču energetske politike zemlje koja će obezbediti klimatski održivu energetiku i privredu i za to nam je potreban širok konsenzus“, rekla je Mihajlović na konferenciji.

Govoreći o krizi cena struje na evropskom nivou ona je rekla da na to utiču brojni faktori, pre svega cena gasa.

„Cena struje na evropskom tržištu je visoka pre svega zbog rasta cena gasa, a na koju utiče nedostatak ovog energenta u skladištima u EU, tehničkim kvarovima na gasovodima za dopremanje ka zapadnoj Evropi. Кarbon takse učestvuju u rastu cena samo sa 20 odsto. Naravno da tu ima i mnogo politike“, rekla je ministarka.

Navela je da u Srbiji više od 20 procenata domaćinstava ne može da plati komunalne račune.

„Imamo mnogo prepreka i problema od onih koji ne žele promene, ali hteli mi to ili ne – promene su neminovne. Energetsko siromaštvo i zaštićeni kupci su kategorija koja postoji svuda u Evropi, pa i kod nas, i to je realnost. U Srbiji više od 20 odsto domaćinstava ne može da plati komunalne račune, u EU ih je oko devet procenata. Mi smo menjali uredbu o zaštićenom kupcu kako bi veći broj domaćinstava bio u tom rasponu i mogao da plati energiju koju dobije, a to znači i da EPS može da ima održivu cenu i za domaćinstva, ne samo za privredu“, kazala je Mihajlović.

Bonus video – Nova.rs u zelenoj dolini koju Rio Tinto hoće da pretvori u rudnik

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar