Mihajlović: Litijum kritična sirovina, Jadar će koristiti nove tehnologije

Podeli:
Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/MRE/ ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je litijum jedna od kritičnih sirovina u svetu, da ne postoje projekti u rudarstvu i energetici na globalnom nivou bez litijuma, a da će se u projektu "Jadar" koristiti najnovije tehnologije.

Mihajlovićeva je za TV Hepi rekla da će realizacija tog projekta zavisiti od procene uticaja na životnu sredinu i odluke građana na referendumu.

„Za sada je Srbija jedina u svetu koja bi imala podzemnu eksploataciju. To su potpuno nove tehnologije i to nije pitanje samo litijuma, već i fabrike baterija i fabrike električnih vozila“, naglasila je ona, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Prema rečima Mihajlovićeve, osnovni uslov u Srbiji je da može rudnik, ali uz zaštitu svih standarda životne sredine.

„Ponavljam, studije o proceni uticaja na životnu sredinu nisu gotove, kada budu, možemo i trebalo bi o svemu da pričamo i da donosimo odluke za zemlju i građane, a ne za političare“, rekla je ministarka.

„Imate profesora, mislim sa Šumarskog fakulteta, koji je protiv svega, a koji je kao član Revizione komisije Vlade odobrio projekte za 14 MHE. Kao što je Ćuta na razne načine pokušavao da dobije odobrenje za gradnju MHE, a kad nije dobio, onda se bori protiv njih. Moramo da budemo iskreni i da ne radimo protiv naroda“, rekla je Mihajlovićeva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar