Beogradski zoološki vrt menja svoju lokaciju prvi put od osnivanja 1936. godine, a novo mesto na kom će boraviti životinje biće Ada Safari. To je potvrdio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na konferenciji održanoj baš na mestu planiranog zoo vrta. Istakao je da se dugo razmišljalo kako u urbanom delu grada pronaći mesto gde će se životinje osećati sigurno. Naveo je da na novoj lokaciji ima puno drveća, tu je reka, a prostor je duplo veći od sadašnjeg vrta na Kalemegdanu. Gotov projekat, prema njegovim rečima, možemo očekivati u roku od dve do tri godine.

Na mestu sadašnjeg zoološkog vrta ostaće, ističe Šapić, čist Kalemegdan, a cilj je da drevna tvrđava dobije zaštitu UNESKO.

Ipak, ima i dosta stvari koje treba rešiti, pre nego što Zoološki vrt osvane na Adi safari.

„Naravno, ovde ima naselja, oko 250 porodica. Oni neće ostati bez krova nad glavom, obezbedićemo im ono što im Zakonom sleduje. Već smo ušli u razgovore sa njima. Paralelno ćemo gledati da iskoristimo plan usvojen pre više od 10 godina, a to je Savska žičara od Delta sitija do Košutnjaka. Ovo je velika stvar Pesacko-biciklistički most, treba nam oko godinu dana da se izvedu radovi. A žičara je jednostavnija, nije velika trasa, treba samo da se pređe reka“, kazao je Šapić.

Marko Stojičić Aleksandar Šapić Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIC

„Ljudi koji žive ovde imaju pravni osnov, neće ostati bez ičega. Kad oni budu znali gde idu, onda možemo da počnemo s projektom. A onda i ove korake paralelno. Zoo vrt zaslužuje da se nađe u pravim uslovima, a i Kalemegdanska tvrđava koja je istorijsko kulturno dobro. Imaćemo zooloski vrt u centru grada, ali u boljjm uslovima“, uverava gradonačelnik.

Pročitajte još:

Dugogodišnja ideja da se Zoološki vrt preseli iz centra grada našla se u Generalnom urbanističkom planu iz 2022 godine.

Kako tvrde iz Urbanističkog zavoda Beograda, površina od sedam hektara, gde se sada nalazi Zoo vrt, jeste neuslovna za životinje, pa je ideja da se ovo zdanje prebaci na periferiju grada. Iako postoje načelni planovi o izmeštanju, još nema preciznih lokacija gde bi mogao da bude novi Zoološki vrt.

One u planu nisu ni ucrtane, niti su navedene bilo kakve mogućnosti.

Foto: Milan Maricic/ATAImages

Zločin nad Beogradom

Bivši gradski urbanista, Đorđe Bobić navodi da je sadašnja lokacija ZOO vrta „srce i duša Beograda“.

„Ne razumem šta su razlozi osim da se dođe do ovog sjajnog mesta, koje zaista i jeste sjajno. S druge strane to je i deo kalemgdanske tvrđave, koja je kulturno dobro i samim tim tu nekakva druga radnja ne bi došla u obzir. Mislim da je to apsolutno neprihvatljivo“, ističe Bobić dodajući da se radi o „zločinu nad Beogradom“.

Dodaje i da je izmeštanje ZOO vrta nastavak tragične prakse ove vlasti u Beogradu.

„Bilo koji deo stručne javnosti do sada nije imao zamerke na sadašnju lokaciju“ zaključuje Bobić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Milan Vuković, nekadašnji sekretar za urbanizam i javnu izgradnju navodi da sadašnja lokacija ipak ima neku tradiciju.

„To treba prepustiti struci da izanalizira. Pre svega mislim na one koji se bave životinjama, a tek onda da svoj glas daju urbanisti i politika“, navodi Vuković dodajući da ima argumenata i za i protiv.

Ističe i da je jedan od razloga zbog se krenulo u proces izmeštanja zoološkog vrta, taj što niču urbani stambeni kompleksi, čijim stanarima leti smetaju neprijatni mirisi.

Porodica Bojović u šoku: Nećemo dozvoliti da se sprovede ova odluka

Mnogi Beograđani nisu pozdravili ovu odluku gradonačelnika Šapića, a među njima je i porodica pokojnog Vuka Bojovića, dugogodišnjeg direktora zoološkog vrta. Njegova supruga Vesna istakla je za Nova.rs da je šokirana zbog činjenice da zoo vrt više neće biti na Kalemegdanu.

Vuk Bojović sa porodicom Foto: Andrej Čukić

„Šokirala sam se kad sam juče pročitala vest da gradonačenik Šapić seli zoološki vrt. Ne znam zašto bi ga izmestili kad funkcioniše najnormalnije. Pokušala sam da stupim u kontakt s njim, međutim, nije mi se javio. Svakako, neću odustati, potrudiću se da dobijem sve informacije u vezi toga, da idemo i do vrha ako treba kako bismo sprečili izmeštanje vrta i sačuvali uspomenu na Vuka“, kaže Vesna Bojović.

Ona je, između ostalog, podsetila da je Vuk Bojović ostavio svoj život zbog zoološkog vrta, te da će se boriti na svaki način da ostane na dobro poznatom mestu.

„Vuk je štrajkovao glađu onda kad su prvi put govorili da žele da izmeste zoološki vrt. Zapravo, i počeli su sa izmeštanjem manjih objekata u vrtu. Vuk je svoje zdravlje narušio do te mere da je, nažalost, otišao. Tad se govorilo da se planira selidba vrta negde oko Krnjače u mesto Belo Blato i onda se naravno to zataškalo, sve je stalo jer je on bio spreman da životom brani zoološki vrt“, ispričala je Vesna za naš portal.

Mila Popović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Popović (SSP): Ne može Šapić sam da donese odluku o selidbi zoološkog vrta

Predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Mila Popović oštro je reagovala nakon saznanja da gradonačelnik Šapić izmešta zoološki vrt.

„Ne može jedan čovek da donese odluku da se izmesti Zoološki vrt na Kalemegdanu koji je simbol Beograda već skoro sto godina. Mesto za Zoološki vrt je odredio Vlada Ilić, tadašnji gradonačelnik Beograda, koji je dao svoje zemljište za tu namenu. Aleksandar Šapić je ponovo bez da je bilo koga pitao ili konsultovao izgovorio da će beogradski zoo vrt izmestiti na Adu Safari, što je dokaz da gradska vlast nastavlja da radi bez konsultovanja struke i građana“, rekla je Popović.

Dodala je da je bilo puno ideja u prošlosti na koji način razvijati zoo vrt, od ideje da mu se vrati prvobitan izgled i spusti u deo ispod Kalemegdana, za šta su se, kako kaže, zajedno zalagali Vuk Bojović i Dragan Đilas, pa do ideja da se zbog boljih uslova za životinje premesti na drugo mesto.

„Da bi odredili gde, potrebno je da znamo da li na toj lokaciji postoje uslovi, vodovod, kako će životinje da se adaptiraju na novo stanište, koliko to košta i od kojih para će to da se izvede. Priča o dobrobiti životinja pada u vodu kada se vidi odnos gradskih vlasti prema psima u našem gradu. Pre će biti da se ovde radi o dobiti investitora koji su sagradilli desetine hiljada kvadrata oko Kalemegdana i koji možda imaju nameru da tako i nastave“, smatra Mila Popović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pokret slobodnih građana: Potpuno pogrešan odabir lokacije

Beogradski odbor Pokreta slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da je je izmeštanje zoološkog vrta neophodno, ali da je pogrešan odabir lokacije. Predsednik PSG Beograd Vladimir Pajić naveo je da se u odluci gradonačelnika Aleksandra Šapića i gradskog menadžera Miroslava Čučkovića da zoološki vrt premeste na Adu Ciganliju vidi nepoznavanje potreba životinja, kao ni pravila po kojima se ovakvi parkovi danas prave i organizuju.

„Seći ogroman broj stabala, graditi novu infrastrukturu koju novi zoo vrt traži, organizovati kanalizacione odvode i prečišćivačke pogone znači dodatno uništavanje Ade Ciganlije i oduzimanje dragocenog zelenog prostora“, navodi Pajić u saopštenju.

Kako je dodao, savremeni i moderni Zoo vrt kakav želimo u Beogradu treba da bude otvoreni ekološki park za učenje o životinjama, a ne „red metalnih kaveza kakvim ga zamišljaju Šapić i Čučković“.

„Želimo Zoo vrt koji je prilagođen razvoju modernog Beograda, dobrobiti životinja i našim klincima kao i njihovim roditeljima i nastavnicima. Želimo da stvorimo prostor koji manje liči na zoološki vrt, a više na svojevrsni rezervat prirode i naučni centar u kojem će nastanjene životinje imati dostojanstvene uslove za život“, navodi se u saopštenju PSG.

BONUS VIDEO: Šapić govori šta će biti na Kalemegdanu kada se izmesti zoološki vrt

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare