Đorđe Joksimović Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Cela zemlja pratila je sudbinu oca Đorđa Joksimovića iz Kragujevca, koji se šest godina borio da povrati tri ćerke iz hraniteljske porodice. Svoju borbu okončao je u oktobru prošle godine, a danas, skoro šest meseci od spajanja sa decom, kaže da "tek sada normalno živi i normalno diše".

„Ne osvrćem se više na sve ono što se desilo, sada mi je najbitnije da smo svi pod istim krovom. Sad gledam samo u budućnost“, priča Đorđe za Nova.rs o svom „novom životu“ i prvim mesecima provedenim sa ćerkama.

Kao i svaka porodica i oni stvaraju svoje porodične rutine, pa Đorđe kaže da su se već ‘‘uhodali‘‘ u obavezama i da su deca lepo prihvaćena i u novoj školi i u komšiluku.

Njegove ćerke sada idu u peti, četvrti i drugi razred, a Đorđe kao zakonski staratelj i samostalni roditeljredovno razgovara sa njihovim nastavnicima i učiteljima. Zadovoljno kaže da „sve funkcioniše odlično“.

Ponosan je i što sve tri devojčice pokazuju želju da budu samostalne u učenju i školskim obavezama i objašnjava da priskače u pomoć, samo u onim oblastima za koje mu nastavnici i učitelji skrenu pažnju.

„Što se tiče škole, tu stvarno nemam nikakvih primedbi, deca su dobra i to mi je bitno. Sarađujem sa svim nastavnicima, niko u školi nema primedbe na njihvo učenje i ponašanje. Ja sam kao otac srećan zbog toga“, iskren je on.

Prve dane i mesece provedene sa decom posle zvaničnog povratka iz hraniteljstva, Đorđe opisuje kao „sasvim običan život koji vode i sve druge porodice‘‘. Dodaje i da se sa ćerkama dogovora oko svega, da dele obaveze oko kućnih poslova i da sve postižu.

„Kuvam ja, ali kuvaju i one. Ja nemam tu šta da krijem, one žele same da spremaju hanu, vredne su. Meni je drago što su one samostalne i što dosta toga po kući urade same. Pravimo zajedno šta možemo i kako možemo, organizujemo se i sve nekako teče glatko“, priča ovaj otac.

On kaže i da posle svih teškoća koje je imao u borbi da povrati starateljstvo, tek sada oseća da ima „normalan život i da normalno diše“.

„Sada se budim naspavan i ujutru konačno mogu da doručkujem. Ono ranije, kad znaš da deca nisu sa tobom, niti možeš da spavaš, niti da jedeš‘‘, priča Đorđe o danima koje je ostavio iza sebe i kojih više ne želi da se priseća.

Jedan od uslova koje je ovaj otac morao da ispuni kako bi vratio decu, bilo je pronalaženje stalnog zasposlenja. Našao je posao, kaže da radi ‘kod privatnika’, ali se ne žali, već dodaje ‘kako je drugima, tako je i meni.

Ponavlja da je svoj cilj ispunio i da mu nije teško ništa da radi kako bi obezbedio najbolje uslove za svoje ćerke.

Đorđe Joksimović Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

U međuvremenu je završio i sve administrativne procedure, pa je stekao uslov i za dečji dodatak i materijalnu nadoknadu preko Centra za socijalni rad. Ističe da kao zakonski roditelj mesečno na ime tih primanja za sve tri devojčice dobija ukupno oko 30.000 dinara, odnosno 17.400 materijalne pomoći i 12.400 za dečiji dodatak.

Skroman i zadovoljan zbog ispunjenja najveće želje, kaže da je zadovoljan životom i što je okružen brojnim prijateljima, koji su bili uz njega u najtežim trenucima, ali i sada „kada je sve u redu“.

Đorđe Joksimović Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Đorđe sa ćerkama trenutno živi u jednoj iznajmljenoj kući, a za Nova.rs otkriva da će već do kraja ovog meseca promeniti mesto boravka i preći u drugu, gde će kako navodi, imati veće dvorište i uslove da posadi baštu.

„Devojčice ostaju u istoj školi i sa istim društvom. Samo želim bolje uslove za njih. U novom dvorištu ćemo imati baštu, imaćemo naše sveže domaće povrće i više prostora za igru“, objašnjava on razloge preseljenja.

Dodaje i da posle povratka dece ima korektnu saradnju sa Centrom za socijalni rad, koji, tvrdi on, tokom svojih nenajavljenih poseta, nije dao nikakve primedbe na njegove rodteljske sposobnosti.

Đorđe Joksimović Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na kraju priča i da su njegove devojčice „lepo i moderno obučene“ i da redovno dobija odeću od dece svojih prijatelja. Međutim, i pored toga što, kako kaže, imaju sve, Đorđe se raduje isplaniranom odlasku u kupovinu novih patika.

„Volim da ih gledam kako biraju nešto novo, kad isprobavaju obuću i kada zajedno idemo od prodavnce do prodavnice. Imaju sve, ali eto, ja želim da im kupim i nešto novo. Ide lepo vreme i odlučili smo da kupimo nove patike“, zaključio je Đorđe.

Bonus video: Đorđe Joksimović i prvi dan sa decom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar