Đorđe Joksimović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prostrani stan od preko 100 kvadrata u kome je donedavno Đorđe živeo sam, konačno je postao porodični dom u koji su tri devojčice unele novu toplinu. Najpoznatiji otac u Srbiji, našem portalu otvorio je vrata novog doma u kome već na prvi pogled dominiraju vesele boje dečje odeće i obuće.

‘‘Moje ćerke i ja imamo sve što nam je potrebno‘‘, dočekuje nas Đorđe i sam priča bez postavljenog pitanja. Kaže da su devojčice uredile sobu po svojoj želji, donele igrače i knjige i posebno naglašava da uživa u svojim novim obavezama da ih ispraća i dočekuje iz škole.

Ovaj izmučeni i prevremeno ostareli pedesetogodišnjak sa novim sjajem u očima vodi nas kroz prostrano predsoblje i uverava da u novom stanu on i ćerke imaju dovoljno prostora za pristojan život. Pokazuje veliki dnevni boravak, urednu kuhinju, dečju i spavaću sobu, a dodaje i da kuća koju iznajmljuje ima prostranu terasu i dvorište.

‘‘Prošlo je tek desetak dana kako smo ponovo zajedno, imamo još neke sitnice da uredimo, ali sve dobro funkcioniše‘‘, izgovara u dahu. Đorđa smo zatekli na poslu, radi za jednu građevinsku firmu, koja igrom slučaja uređuje fasadu na kući u komšiluku gde živi. Izdržljiv i žilav, ne žali se na težak posao i s osmehom dodaje da mu je sada sve lakše kada zna da je sa ćerkama pod istim krovom. Ponosno pokazuje maketu kuće koju je zajedno sa ćerkama pravio od ostataka materijala sa gradilišta gde radi.

‘‘Doneo sam ostatke kako bismo se igrali, a najstarija ćerka je želela da napravimo kuću. Pokazao sam im kako da rade, a one su same sve osmislile i obojile‘‘, priča on i vraća dečji rad na centralno mesto u dnevnom boravku. Đorđe objašnjava da je uz pomoć brojnih prijatelja iznajmio kuću u mirnom delu grada, u blizini škole i ambulante. Kaže da im je sve na desetak minuta hoda, kao i da su se devojčice lepo uklopile u školu i već imaju društvo u komšiluku. Iako ima obaveze na poslu, pojašnjava da njegove ćerke nikada nisu same kada on radi.

„Ja ih ispratim i dočekam iz škole, a kada nisam kući tu su baka i deka sa kojima delimo ogradu. To su nam komšije, ali su oni zavoleli decu, a i deca njih. Prema mojim ćerkama se odnose kao da su im prave unuke. Takva podrška mi mnogo znači, dok sam ja na poslu‘‘ prča on i dodaje da njegovi poslodavci imaju mnogo razumevanja za situaciju u kojoj se nalazi.

Završio dva puta Školu roditeljstva

Đorđe Joksimović je tokom borbe da povrati decu iz hraniteljske porodice, koja je trajala duže od šest godina, dva puta završio Školu roditeljstva, a iz današnje perspektive priča da je sve to bilo korisno i da je uživao u časovima koje je imao u toj školi.

‘‘Svestan sam da Centar za socijalni rad ima pravo da proverava kakav sam ja otac i da li moja deca imaju sve što im treba. Ja primenjujem sve ono što sam u toj školi naučio, a to su između ostalog i bile stvari koje sam ja 99 posto već znao. Sa decom radim kako treba i kako osećam kao otac‘‘, odlučno kaže Đorđe.

Posle „Oca“ – novi film

Kroz igrani film ‘‘Otac‘‘ Srdana Golubovića, Srbija i region čuli su za životnu dramu ovog oca iz Kragujevca. Đorđe za Nova.rs otkriva da će uskoro biti premijera novog filma ‘‘Svi smo mi Đorđe‘‘, a ovoga puta reč je o dokumentarnom filmu, koji je režirao jedan mladi ruski reditelj. Navodi da je film ‘‘skoro završen‘‘ i da će premijerno biti prikazan u inostranstvu.

Tri devojčice koje sada pohađaju peti, četvrti i drugi razred oosnovne škole, provele su skoro šest godina u hraniteljskoj porodicii u Topoli. Djorđe kaže da se ta porodica lepo brinula o njegovim ćerkama i da su ostali u dobrim odnosima. Priča i da je najstarija ćerka pokazivala interesovanje da nauči da kuva, pa tako danas, opisuje ovaj otac, ima pomoć u kuhinji kada zajedno pripremaju obroke.

Škola na prvom mestu

Đorđe sa ćerkama redovno radi domaće zadatke, pogotovo sa najstarijom koja u petom razredu ima nove predmete. Zadovoljan je njihovim uspehom i dodaje da mu je obrazovanje dece na prvom mestu. Kao zakonski staratelj prvo je završio svu neophodnu dokumentaciju u školi, a dodaje da mu sada predstoji prebacivanje dečjih zdravstvenih kartona i podnošenje zahteva za dečji dodatak.

‘‘Svaki slobodan trenutak koristim da budem što više sa ćerkama u igri i šetnji, a tu administraciju ću postepeno da završavam. Deca su izrazila želju da treniraju odbojku, prvo ću to da im ispunim, a kasnije i da ih upišem na folklor jer su godinama igrale u jednom KUD-u u Topoli. Njihove želje su mi na prvom mestu‘‘ zaključio je ovaj otac.

BONUS VIDEO: Đorđe  – Otac sa velikim O

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare