"Juče sam se ceo dan osvrtao, gledao na svaku stranu i pitao se da li je ovo istina, da li je ovo san", prepričava Đorđe Joksimović svoja osećanja, kada je sa ćerkama prvi put ušao u stan kao njihov zvanični staratelj posle borbe od šest i po godina da povrati roditeljstvo nad svojom decom.

Borba ovog oca koja je podigla celu Srbiju na noge konačno je dobila epilog. Porodica je spojena, a agonija oca koji nije odustajao od prava na roditeljstvo, trajala je duže od pola decenije. U taj „životni roman“ stalo je nebrojeno odlazaka u Sud, Centar za socijalni rad, stotine prepešačenih kilometara, neispunjena obećanja, propala nadanja i ono najbolnije – ograničeno vreme viđanja sa decom u hraniteljskim porodicama.

Na kraju je presuđeno u njegovu korist, a poslednje „papire“ Đorđe je dobio jutros i za Nova.rs kaže, da su deca, sada i „zvanično po svim zakonima i dokumentaciji“ vraćena njemu na brigu i staranje.

Zatekli smo ga ispred jedne osnovne škole u Kragujevcu, gde je kaže, išao da se i zvanično predstavi kao zakonski staratelj tri učenice te škole. Iako je tokom svih godina bio upoznat sa obrazovanjem svoje dece, istče da je posle sudske presude, osećaj potpuno drugačiji.

„Do sada su mi ljudi u školi, onako ljudski i prijateljski davali informacije kako uče moja deca, a danas sam prvi put uspostavio zvaničan odnos sa učiteljima i nastavnicima koji mojoj deci predaju. Raduje me što su dobri đaci i ponosan sam na njih“, priča ovaj otac.

Njegove ćerke sada pohađaju peti, četvrti i drugi razred, a on sa osmehom naglašava da je dugo čekao trenutak da svakodnevno bude upućen u školske obaveze svoje dece i da može da pratii njihov napredak.

„To je bila moja želja i moja roditeljska obaveza još na početku borbe da mi se vrate deca. Ja ne bih ni ulazio u tu borbu da nisam bio sposoban da im maksimalno obezbedim sve što im treba. Hvala bogu, uspeo sam. Imao sam veliku podršku prijatelja i komšija, a i sada je imam. Moja deca su prošla kroz težak period i sada ćemo polako da idemo dalje“, kaže Đorđe.

Đorđe Joksimović Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Podrška stiže sa svih strana

Ovaj uporni otac, čija je sudbina bila inspiracija reditelju Srdanu Goluboviću da po njegovoj životnoj drami snimi igrani film, kaže da svakodnevno dobija podršku znanih i neznanih ljudi. Zahvalan je na svemu i skromno dodaje, da zbog „prečih poslova oko zamršene administracije“ nije stigao svima da odgovori i lično se zahvali na ponuđenoj pomoći.

Objašnjava da trenutno ima sve što mu je potrebno – krov nad glavom, redovna primanja i stalni posao, a deca su kaže on, lepo obučena i zbrinuta u svakom smislu.

„Moji poslodavci su imali razumevanja za mene, pogotovo poslednjih dana, ali se već od sledeće nedelje vraćam redovnim poslovnim obavezama. Mislio sam na sve, tako da moja deca nijednog trenuta neće biti sama kada ja budem na poslu. Imam veliku podršku komšija i prijatelja, koji će biti sa decom dok ja nisam tu, a što se ishrane tiče, pripremanje hrane je postalo naš zajednički ritual koji smo praktikovali kada su deca vikende provodila kod mene, tako da hranu pripremamo zajedno“, priča Đorđe i dodaje da se sada konačno raduje budućnosti.

Đorđu Joksimoviću (50) tri maloletne ćerke Centar za socijalni rad oduzeo je u martu 2015. godine, zbog bolesti supruge i uputio ih u hraniteljsku porodicu. Tada je počela i njegova borba da povrati starateljstvo nad decom, koja je okončana presudom Osnovnog suda u Kragujevcu 27. septembra ove godine.

Đorđe sada ne želi da se osvrće na agoniju kroz koju je prošao i apeluje da se pomogne porodicama koje se trenutno bore da ostvare svoja roditeljska prava.

Bonus video – Izjava Đorđe Joksimović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare