Majdanpek Ziđin Koper Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kompanija Serbia Zijin Copper najavia je danas da u 2023. godini planira ozelenjavanje najmanje 800.000 kvadratnih metara prostora i sadnju 200.000 sadnica, ističući nameru da "'zelena komponenta' bude sastavni deo svakog projekta".

Po ugledu na poslovnu filozofiju Zijin Mining Group, i u kompaniji koja posluje u Srbiji, zaštita životne sredine i bezbednost na radu kamen temeljac proizvodnje i razvoja, saopšteno je posle današnje radne sednice na kojoj su predstavljena ulaganja u zaštitu životne sredine u 2022. godini i planovi za realizaciju zelenih projekata u 2023.

Zamenik generalnog direktora Serbia Zijin Copper Zou Gang podsetio je da je tokom 2022. kompanija u zelene projekte uložila 45 miliona dolara i da su ta „sredstva iskorišćena za unapređenje zelene infrastrukture i ozelenjavanje“.

“Kao rezultat naših ulaganja u 2022. godini danas imamo bolji kvalitet vode u Borskoj i reci Pek. Raduje me što su i pokazatelji za monitoring kvaliteta vazduha stabilni i u okviru graničnih vrednosti. Takođe, uspeli smo da tokom 2022. godine ozelenimo površinu od 1.750.000 kvadrata i da zasadimo 115.900 sadnica”, rekao je Zou Gang.

Prošle godine je, kako navodi, propisno odloženo 17.000 tona otpada i još 568,4 tona opasnog otpada koji je zahtevao poseban tretman.

On je rekao da će u 2023. godini u pogledu zaštite životne sredine, prioritet biti upravljanje vodnim resursima i ubrzanje izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Cilj je da se ozeleni najmanje 800.000 kvadratnih metara prostora i zasadi 200.000 sadnica, kao i da “zelena komponenta” bude sastavni deo svakog projekta, saopštila je kompanija Serbia Zijin Copper.

„Nastavićemo da pratimo kvalitet vazduha, zemljišta, vode i buke u rudarskim područjima”, obećao je zamenik generalnog direktora kompanije Zou Gang.

“Poštovanje standarda zaštite životne sredine i niska emisija ugljenika važni su za dalji razvoj kompanije. Cilj nam je da napravimo snažan zaokret i postavimo temelje za razvoj zelenog rudarstva“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Predsednik najvio ulaganje u borski aerodrom, Ziđin planira da ga otkupi i sruši

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar