Foto:TANJUG/Serbia Zijin Copper/ Gorica Toncev Vasilic

Borska topionica će od 20. aprila do kraja jula biti u zastoju zbog završetka projekta tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje metalurških postrojenja, odnosno povezivanja starog i novog sistema, saopštila je kompanija Ziđin Srbija.

Kako se navodi, biće završena rekonstrukcija fleš-peći, kotla i pratećih sistema za prečišćavanje dimnih gasova i rešen problem „hvatanja“ svih gasova iz konvertorske hale.

U Fabrici sumporne kiseline biće instaliran nov elektrostatički filter.

Foto:TANJUG/Serbia Zijin Copper/ Gorica Toncev Vasilic

„Nakon modernizacije metalurških agregata, topionica u Boru funkcionisaće po najvišim ekološkim standardima“, navodi se u saopštenju Ziđina, koji je vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Pročitajte još:

Obustavljanje proizvodnog procesa u Topionici i rafinaciji (TIR) na tri meseca predviđeno je godišnjim planom kompanije, pa se uprkos tome, kako je istaknuto, u 2022. predviđa proizvodnja 85.000 tona katodnog bakra, 1.580 kilograma zlata i skoro 13 tona srebra.

Kompanija Ziđin Srbija je u prethodne tri godine u poboljšanje stanja metalurških agregata i sisteme očuvanja životne sredine u topionici investirala 161,5 miliona dolara.

„U TIR je prošle godine završena izgradnja sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova i postrojenje je avgusta pušteno u rad. Pokazalo je dobre performanse, pa je ispuštanje gasova na glavnom dimnjaku dovedeno u zakonom definisane okvire, a kvalitet vazduha u Boru je znatno poboljšan“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: Po kom osnovu bi Rio Tinto mogao da tuži državu ukoliko rudnika ne bude 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar