Ziđin, Bor
Foto: Mirko Kuzmanovic/Shutterstock

Posle "osvajanja" Bora, kompanija Ziđin stigla je nadomak Beograda gde je krenula sa istraživanjem na Kosmaju. Nakon pritiska javnosti, Ziđin je objavio da je istraživanje obustavljeno ali građani strahuju da je ovo samo deo predizbornog programa, te da će nakon izbora iskopavanja biti nastavljena.

Kompanija „Serbia Zijin Mining d.o.o. Bor“ donela je u utorak odluku da odustane od daljih geoloških istraživanja na području Babe-Ljuta Strana na Kosmaju, na istražnom polju koje se nalazi na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac.

Kako su iz kompanije rekli, trenutno nije moguće ispuniti sve uslove za nastavak dobijanja potrebnih dozvola, pa se iz tog razloga istraživanje obustavlja.

Prvi koji su o ovome obavestili javnosti bili su članovi Eko Barajevo, a Marko Popović iz ove organizacije rekao je za Nova.rs da ova odluka Ziđina dolazi isključivo zbog pritiska javnosti, ali da očekuje da će istraživanja biti nastavljena nekoliko meseci nakon izbora.

“Razmišljali smo da li je to deo predizborne taktike ili je u pitanju pritisak javnosti i verujemo da je u pitanju pritisak javnosti. Ovo je isuviše krupna stvar, dolaze izbora, vlasti ne odgovara da se nešto talasa. Sve što postoji kao dogovor sa Kinezima, može da se realizuje i posle izbora. Njima prestanak istraživanja od nekoliko meseci ne znači ništa”, kaže Popović za Nova.rs.

On je istakao da je simptomatično što je Kinezima isticala dozvola u novembru, a da su oni baš posle pisanja ‘Eko straže’ odlučili povuku dozvolu.

„Mogli su jednostavno da prestanu sa ispitivanjem, ali ovo se sve jednostavno desilo zbog pritiska javnosti. Mi smo otkrili da su oni dobili istražna prava za prostor Bajine Bašte, Kosjerića i Ljubovije za iste rude. To što su se Kinezi povukli sa jedne lokacije, apsolutno ne znači ništa. Trenutno se izdaje nešto o čemu javnost ne zna, a čije posledice ćemo osetiti u budućnosti. Nisu Kinezi išli tamo da pišu za vikipediju“, dodaje naš sagovornik.

Kada je reč tome da li će projekat biti nastavljen nakon izbora, Popović nema dilemu:

„Uveren sam da će projekat na Kosmaju biti nastavljen nakon izbora, ali ne odmah. Naša očekivanja su da će se istraživanja nastaviti kada se slegne cela priča oko izbora, kada se formira nova vlada. Pored toga, očekujemo da će se nastaviti sa štetnom praksom netransparentnosti koja nam je vodeći problem. Kriju se podaci, a znaju zašto kriju – da je to dobro, oni bi to na sav glas hvalili“, zaključio je naš sagovornik.

Ekološka aktivistkinja iz Bora Irena Živković rekla je za Nova.rs da ona ne očekuje da će Ziđin prestati sa istraživanjem nakon izbora, ali da je u tome najveći krivac država.

„Najveći problem je naša država jer je ona dozvolila Ziđinu da dođe da radi ovde. Već dve godine upozoravam da na širenje rudnika i evo sada je to stiglo na Kosmaj. Najbitnije od svega, država je kriva što oni uopšte kopaju u našoj zemlji. Radi se bez studije uticaja štetnosti na životnu sredinu i sve su to posledice ove kompanije“, podvukla je ona i dodala:

„Apsolutno sve što se priča pred izbore je laž, njima se inače sve dozvoljava. Moje mišljenje je da će se nakon izbora nastaviti sa iskopavanjima, a ukoliko oni imaju nameru da definitivno prestanu sa istraživanjem neka to i dokažu“, zaključila je naša sagovornica.

Bonus video: Mihajlović – Preselićemo čitavo selo zbog rudnika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram